Головна Новини Здоров'я фармація Як не купити ліки-підробку: ТОП-10 правил від медиків
commentss НОВИНИ Всі новини

Як не купити ліки-підробку: ТОП-10 правил від медиків

Лікарі розповіли, як українцям не придбати замість потрібного лікарського препарату "пустушку"

17 грудня 2020, 19:00 comments1168
Поділіться публікацією:

Як заявили в парламентському комітеті з питань здоров'я нації, за час пандемії в Україні загострилася проблема фальсифікації ліків, а також імунологічних препаратів, лікарських косметичних засобів, добавок до харчових продуктів, дієтичних добавок, медичних виробів, реагентів для лабораторних досліджень (зокрема, для проведення тестів на коронавірус) і вітамінів, на які зараз існує підвищений попит. "Коментарі" з'ясували, як українцям убезпечити себе від покупки ліків-підробок.

Як не купити ліки-підробку: ТОП-10 правил від медиків

Фото з відкритих джерел

Як розповіла лікар-стоматолог Катерина Кримська, при купівлі ліків легко придбати "пустушку" і нарватися на шахраїв. За її словами, проблема з підробленими ліками існує давно, а на тлі пандемії і карантину вона стала глобальною.

Кілька правил, які допоможуть уникнути покупки підроблених лікарських препаратів:

1) Купуйте медичні препарати тільки в ліцензованих аптечних установах.

2) Завжди вимагайте від продавця чек. Назва компанії на чеку має збігатися з інформацією в ліцензії.

3) При покупці лікарського засобу завжди звертайте увагу на інструкцію із застосування. Відсутність інструкції українською мовою, наявність граматичних помилок, інструкція з широким переліком різноманітних свідчень — з високою ймовірністю говорить про фальсифікат.

4) Зверніть увагу на упаковку і форму випуску препарату. Не купуйте продукцію, якщо упаковка відсутня або пошкоджена: м'ята, надірвана, брудна або потерта. Це перші ознаки підробки. На упаковці має бути вказано: найменування та адреса виробника, лікарська форма, склад, реєстраційний номер і номер серії, термін придатності й т.п.

5) Якщо препарат випускається в таблетованій формі, то таблетки повинні бути однакового кольору, форми, в упаковці. Коли таблетки мають якісь вкраплення, кришаться — це вже перша ознака того, що препарат міг неправильно зберігатися.

6) Якщо препарат викликає великі сумніви, ви завжди можете перевірити наявність його реєстрації в Державному реєстрі лікарських засобів України.

7) Не купуйте медичні препарати в Інтернеті. Інтернет-аптеки та агрегатори часто працюють без ліцензії та інших дозвільних документів: тобто їх діяльність ніхто не контролює. Якщо продавець пропонує відправити ліки поштою — це практично гарантія того, що вам продають підробку. Ліки перевозять і зберігають в спеціальних умовах, окремо від інших товарів.

8) Не зазіхайте на акції і знижки. Найчастіше — це пастка. Справжній препарат коштувати нижче своєї фіксованої ціни не може.

9) Не купуйте препарати без призначення лікаря. Тим більше ті лікарські засоби, про які ви раніше навіть і не чули, але вирішили випробувати на собі, бо "порадила сусідка". Все лікування має відбуватися за призначенням лікаря і під контролем. Не займайтеся самолікуванням!

10) Є групи препаратів, які відпускаються тільки за рецептом. Якщо ви знайшли в Інтернеті подібний препарат у вільному продажу або фармацевт готовий продати його без рецепта, то будьте впевнені, ви платите за пустушку.

У свою чергу, представник Дніпропетровського регіонального відділення з фармаконагляду ДП "ДЕЦ МОЗ України", лікар-терапевт приватної клініки "Медична практика для сім'ї" Іван Кондратенко зазначає, що не бачить серйозних випадків підробки лікарських засобів в Україні. А проблему фальсифікації ліків, озвучувану час від часу в інформаційному просторі, вважає перебільшеною. Позаяк, експерт рекомендує:

- не купувати ліки — так звані "фуфломіціни", тобто препарати без доведеної ефективності;

- купувати тільки ті ліки, які призначив лікар;

- купувати лікарські засоби в мережевих аптеках;

- якщо сумніваєтеся щодо лікарського засобу, то відразу вимагати у провізора пред'явити сертифікат — документ державного зразка, що підтверджує легальність використання ліків у країні. Повинні збігатися номер, серія партії.

Про те, що проблема підробок в нашій країні не стоїть гостро, заявила і лікар загальної практики-сімейної медицини Олена Кондратенко: "Не бачу зараз, щоб подібне було в нашій країні. Хоча, підкреслю, я просто могла з цим не стикатися".

Нагадаємо, в Мін'юсті пояснили, як можна повернути неякісні ліки в аптеку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини