Запах ніг: звідки він виникає і як позбутися

Вдома рекомендується ходити босоніж або ж у капцях без шкарпеток

Думаю, що кожен з нас стикався з такою проблемою як неприємний запах ніг. Недавня статистика доводить поширеність і масштабність даної проблеми серед населення всього світу, бо кожна четверта людина думає, як позбавитися від такого дискомфортного і незручного явища. Спробуймо детально розібратися у причинах виникнення і методи лікування смердючого запаху ніг.

Причини запаху ніг

Серед основних причин виникнення поганого запаху нижніх кінцівок є кілька основних:

· бромідроз;

· гіпергідроз;

· оніхомікоз;

· захворювання нирок;

· невідповідне взуття і шкарпетки;

· недотримання елементарних гігієнічних правил по догляду за ногами.

Що ж, розберемося підряд. Що таке бромідроз і інші незрозумілі терміни? Якщо говорити простими словами, то бромідроз - це особливо смердючі виділення поту, запах яких обумовлюється особливостями секрету. Через те, що піт, а в наслідку і бактерії, накопичуються в основному в зоні пахвової западини, стоп і долонь, виникає гостра потреба позбутися неприємного запаху поту нижніх кінцівок в першу чергу, оскільки вони більшу частину дня ми знаходимося у взутті й, на жаль, не може забезпечувати циркуляцію свіжого повітря в наших черевиках або ж кросівках.

Гіпергідроз же має трохи іншу природу виникнення. Судячи з назви, можна зрозуміти, що мається на увазі підвищене виділення поту і надмірна вологість. Якраз такі умови й служать прекрасним середовищем для розмноження різних мікроорганізмів і бактерій, які є причиною появи характерного аромату.

Говорячи про оніхомікоз, варто зазначити, що це захворювання не має загальної етимології з попередніми двома, оскільки пов'язано з прогресивним ростом грибка на тому же вологому середовищі ніг. Але важливо зазначити, що неприємний запах доставляє не саме грибок, а продукти його життєдіяльності, тому не варто забувати про щоденне миття підошов і пальців.

Більш серйозною причиною неприємного запаху можуть бути хвороби нирок і серцево-судинної системи, оскільки при порушенні функціонування якоїсь зі складових цих систем органів відбувається неповне виведення сполук азоту через піт. Даний розлад посилюється наявністю набряків і припухлостей щиколоток і кистей. Незручне взуття і шкарпетки з синтетичних тканин ускладнюють процеси обміну повітря, що є причиною підвищення температури й також посилює виділення поту, що своєю чергою сприяє виникненню неприємних запахів.


Методи боротьби із запахом

Тепер, коли причини стали досить ясні, можна починати обговорення методів щодо усунення їх наслідків. Важливо зазначити, що якщо крім запаху присутні лущення і сильний свербіж, то необхідно звернутися до лікаря, а не займатися самолікуванням, тому що ці симптоми свідчать про наявність таких захворювань як: стригучий лишай, інфекційне запалення і, вже вищезгаданий, мікоз. Серед багатьох методів по боротьбі з "душком" виділяють кілька головних. Насамперед необхідно усунути живильне середовище для мікроорганізмів, які накопичуються під нігтями й серед ороговілих шарів епітелію. Слідкуйте за чистотою ніг, регулярно обстригають коротко нігті й за можливості позбавляйтеся від відмерлих частинок шкіри за допомогою пемзи. Після гігієнічних процедур необхідно ретельно прибирати залишки вологи між пальцями рушником, бо залишилася є сприятливим фактором розвитку грибка.

В домашніх умовах

У домашніх умовах рекомендується заварювати чай і робити спеціальні ванночки. Для цього необхідно:

· Заварити 3 чайні ложки чаю в 1 літрі окропу;

· Розвести чай двома літрами холодної води;

· Помістити ноги в розчин і тримати їх там близько пів години.

Багато хто також використовують різні ароматичні масла і яблучний оцет.

Також не можна забувати про підтримку свого взуття в чистоті. Необхідно періодично прати свої улюблені кеди або ж кросівки, в загальному ваше улюблене взуття. Взуття ретельно вимийте зовні, потім замочіть устілки та шнурки в розчині антисептика (можна використовувати хлоргексидин), їм також потрібно обробити всю внутрішню поверхню взуття.


Зараз досить доступними стали різні антиперспіранти, які, до речі, можна використовувати й для ступень. Оскільки вони блокують виділення поту їх сміливо можна використовувати за призначенням. Просто після вечірнього прийняття душу нанесіть свій антиперспірант на суху шкіру.

Вдома рекомендується ходити босоніж або ж в капцях, але ні в якому разі не варто надягати ті ж шкарпетки, які ви одягаєте на вулицю. Коли ви ходите в шкарпетках по підлозі, на них потрапляють бактерії, які у вологому середовищі взуття починають активно розмножуватися.