Вчені заявили, що радіація може бути корисною

Ізраїльські вчені поділилися думкою, що відносно високий рівень радіаційного фону може сприятливо впливати на здоров'я

Радіація так чи інакше оточує нас всюди, і вона небезпечна своїм іонізуючим випромінюванням, яке взаємодіє з нашим організмом, розриваючи в ньому молекулярні зв'язки та викликаючи незворотні зміни. Але вчені з Ізраїлю вважають, що відносно високий рівень радіаційного фону може бути й корисним для здоров'я.

Дослідники проаналізували дані по фоновому випромінюванню в усіх округах США, взятих за 1960-і роки. Вони використовували калькулятор дози опромінення Агентства з охорони навколишнього середовища і з'ясували, що в районах, де був вищий рівень фонової радіації, люди менше стикалися з онкологічними захворюваннями.

Вчені пояснюють, що їх дослідження не підтверджує загальноприйняту точку зору, щодо того, що люди, які живуть в районі з низьким радіаційним фоном, набагато здоровіші. Ізраїльські фахівці кажуть, що їх відкриття потребує додаткових досліджень, але вони встановили, що в місцевостях з відносно високим фоном радіації рідше фіксувалися випадки раку товстої та прямої кишки, підшлункової залози та раку легенів. Звичайно ж, говорити й про поліпшення здоров'я людей при впливі підвищених рівнів радіації також поки не можна.

Нагадаємо, що вчені з Каліфорнійського університету виявили нову небезпеку від впливу космічної радіації при тривалих космічних польотах. Свою теорію вони протестували на мишах, і результати були невтішні. Виявилося, що космічне випромінювання може знизити когнітивні здібності й привести до зростання почуття тривожності в астронавтів.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що на нашу планету обрушилося випромінювання через сильний вибух галактики NGC 253.