Вчені виявили страшні незворотні наслідки коронавірусу

Американські вчені назвали, який орган не менше за легені стає "під удар" коронавірусної інфекції

Інфікування коронавірусом і тяжкий перебіг даного захворювання призводять до передчасного старіння внутрішніх органів. До таких висновків, в результаті масштабного дослідження стану пацієнтів, які перенесли COVID, прийшли американські вчені, - повідомляє "The New York Times".

Американські вчені провели дослідження анонімних записів понад 89 тис. пацієнтів управління охорони здоров'я ветеранів США, які знаходилися під спостереженням лікарів при лікуванні коронавірусу, а також провели опитування 1,6 млн осіб, які COVID не хворіли.

В ході дослідження було встановлено, що всього 1% 40-річних людей без хронічних захворювань стикаються з проявами проблем із нирками, в той час як у 6% людей, які перенесли коронавірус легкого або середнього ступеня тяжкості, працездатність нирок зменшилася в середньому на 30%.

"Це рівносильно старінню цього органу на 30 років. Нирки найчастіше виявляються найбільш чутливими до різного роду запальних процесів і активізації імунної системи", - зазначив один із дослідників доктор Зіяд Аль-Алі.

Також з огляду на виснаження і загальне ослаблення організму після одужання від коронавірусу у пацієнтів часто виникає загострення або первинне виявлення таких захворювань як: пневмонія, плевріт, ураження нервової системи, панкреатит.

Крім того, за спостереженнями лікарів, пацієнти, котрі нещодавно перехворіли на COVID погано реагують на анестезію і складно переносять хірургічні втручання, через порушення згортання крові.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що вчені Мічиганського університету встановили, що через півроку-рік після одужання від коронавірусу кашель присутній у кожного четвертого, а проблеми з серцем у кожного п'ятого пацієнта.