Головна Новини Здоров'я наше тіло Свинка у дітей - факти, які повинні знати всі батьки
commentss НОВИНИ Всі новини

Свинка у дітей - факти, які повинні знати всі батьки

Будь-яка дитина може захворіти на свинку, особливо якщо вона не отримала вакцину проти кору, епідемічного паротиту та краснухи

10 лютого 2021, 16:14
Поділіться публікацією:

Навіть якщо ваш малюк був вакцинований, він все одно може зловити цей дуже заразливий вірус, тому що вакцина не є ефективною на 100%.

Свинка у дітей - факти, які повинні знати всі батьки

Свинка у дітей. Фото: Getty

Оскільки вірус свинки зазвичай впливає на слинні залози у щоках, хвороба найчастіше проявляються як набряк і хворобливість в області нижче вух і вздовж підборіддя. Іноді одна сторона обличчя набрякає на кілька днів раніше за іншу. Якщо у малюка свинка, він може лихоманити і скаржитися на болі під час ковтання або розмови.

Наскільки поширене це захворювання?

Раніше свинка була однією з найпоширеніших хвороб дитинства, але завдяки вакцині зараз вона зустрічається досить рідко. У 1968 році, перш ніж вакцина стала доступною, щороку діагностували від 100 000 до 200 000 випадків. Нині виявлено менш як 1 000 випадків захворювання, більшість з них — у невакцинованих дітей.

Можливі ускладнення

Ускладнення зустрічаються рідко, але час від часу вірус епідемічного паротиту також вражає інші частини тіла, викликаючи запалення головного мозку (енцефаліт) або запалення головного і спинного мозку (менінгіт), запалення підшлункової залози або втрату слуху. Одним з найбільш небезпечних ускладнень паротиту є орхіт у хлопчиків — хворобливе запалення яєчок, яке може викликати безпліддя.

Як поширюється свинка?

Якщо ваша дитина не була вакцинована, вона може заразитися свинкою, перебуваючи поруч із тим, у кого є ця хвороба, або дотиком до поверхні, на яку осів вірус. Симптоми свинки розвиваються через дві-три тижні після впливу вірусу. Дитина є заразною протягом декількох днів, перш ніж проявляться симптоми і приблизно дев'ять днів після їх появи.

Що робити, якщо ви підозрюєте свинку у дитини?

"Якщо ви помітили будь-які симптоми свинки у своєї дитини, негайно зателефонуйте своєму лікарю, — каже педіатр Анрі Браун, — лікарі повинні повідомляти навіть про поодинокі випадки епідемічного паротиту у відділ охорони здоров'я, щоб допомогти контролювати поширення цієї хвороби".

Профілактика захворювання

Слідкуйте за тим, щоб ваш малюк отримав всі необхідні щеплення для його віку відповідно до календаря щеплень. Щоб запобігти епідемії дитячої хвороби, початкові школи вимагають від батьків довідку про те, що їхня дитина була вакцинована перед вступом до школи.

Раніше "Коментарі" писали, чим зайняти дитину вдома в погану погоду — ідеї для спільного дозвілля.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини