Скільки потрібно спати, щоб зменшити ризик захворіти на діабет: вчені підрахували точну кількість годин

Вчені виявили закономірності між недостатньою кількістю сну та ризиком розвитку діабету 2 типу. Найбільшого ризику зазнають люди, які мають тривалість сну менш як 3-4 години.

Нове дослідження показує, що невелика кількість сну може не лише вплинути на ваше самопочуття, а й викликати проблеми зі здоров’ям. Вчені з’ясували, що мала кількість сну збільшує ризик розвитку діабету. Дослідники вказали, скільки потрібно спати, щоб зменшити ці ризики.

Згідно з даними наукового дослідження опублікованим в журналі JAMA Network Open, було виявлено, що люди, які сплять менше мають більше ризиків захворіти на діабет 2 типу.

Дослідники проаналізували дані близько 250 тис. осіб впродовж 10 років, яких розділи на чотири групи залежно від тривалості сну: нормальний сон – 7-8 годин на день; помірний – 6 годин; короткий – 5 годин та дуже короткий – 3-4 години.

До кінця дослідження майже у 8 тисячах учасників виявили діабет 2 типу. Як зауважили автори, що ризик розвитку захворювання був майже вдвічі вищий у людей, які спали менш як шість годин на добу, ніж в учасників досліджень, що мали нормальний сон у 7-8 годин.

Медичний аналітик Ліана Вен пояснює, що сон має такий значний вплив, адже пов’язаний з функцією метаболізму глюкози, яка відповідає за діабет 2 типу.

"Це ще одне дослідження, яке показує, що хоча генетика відіграє певну роль у розвитку хронічних захворювань, таких як діабет, фактори способу життя також відіграють певну роль", - додала Вен.

Авторка досліджень Діана Нога вказує, що недостатній щоденний відпочинок підвищує ризик розвитку діабету, але здорові харчові звички, такі як регулярне вживання овочів і фруктів, може зменшити цей ризик. Однак, дотримання здорового харчування не покращило показників людей з категорії з дуже коротким сном.

Зазначимо, що за даними Міжнародної діабетичної федерації в Україні станом на 2021 рік було 2 млн 325 тис. людей з діабетом.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені зруйнували найбільший міф про алкоголь.

Також "Коментарі" писали, що вчені за допомогою досліджень на істотах з Чорнобиля можуть покращити боротьбу проти раку.