Головна Новини Здоров'я наше тіло Шість поз йоги, що допоможуть краще заснути
commentss НОВИНИ Всі новини

Шість поз йоги, що допоможуть краще заснути

Йога заспокоює не лише тіло, а й розум

19 грудня 2020, 19:32 comments1784
Поділіться публікацією:

Важливою частиною нашого життя є сон. Ми відновлюємо сили, заспокоюємо розбурхані думки, поповнюємо запас енергії. Але частим супутником людини є безсоння, що із часом може перерости у хронічне. Аби полегшити відхід до сну, можна спробувати заняття йогою. Існує шість спеціальних вправ, які допоможуть у цьому, пише Times of India.

Шість поз йоги, що допоможуть краще заснути

Йога допоможе краще засинати. Фото: Reuters


1. Поза обмеженого кута

Шість поз йоги, що допоможуть краще заснути - фото 2

Ляжте на спину та витягніть ноги, а руки опустіть вздовж тулуба. Потім зігніть коліна і доторкніться підошвами ніг одна до одної. Ноги мають торкатися підлоги. Витягніть одну руку долонею догори над головою, почніть повільно вдихати і видихати повітря. Затримайтеся у такому положенні на кілька секунд і спробуйте розслабитися. Потім поверніться у вихідне положення і повторіть те саме — можна з іншою рукою чи навіть двома одразу.


2. Поза догори ногами (Віпаріта Карані)

Шість поз йоги, що допоможуть краще заснути - фото 3

Сядьте на підлогу правим боком до стіни. Зробіть кілька махів ногами вздовж стіни, а потім, піднявши їх, ляжте рівно на спину. Ваше тіло повинно утворити кут у 90 градусів до стіни. Заплющте очі, покладіть руки уздовж тулуба і спробуйте розслабитися. Практикуйте глибоке дихання протягом 15 хвилин. Зігніть ноги до грудей і відкотіться убік, щоб повернутися у вихідне положення.


3. Поза дитини (Баласана)

Шість поз йоги, що допоможуть краще заснути - фото 4

Станьте навколішки, зігнувши пальці на ногах і трохи розставивши коліна. Покладіть обидві руки на стегна. Видихніть і нахиліться вперед. Живіт має торкатися стегон, а голова — килимка між колінами. Витягніть руки перед собою, щоб дістатися підлоги. Зробіть кількахвилинну паузу, спокійно вдихніть і поверніться у вихідне положення.

 

4. Поза метелика (Баддха Конасана)

Шість поз йоги, що допоможуть краще заснути - фото 5

Сядьте на килимок, випрямивши спину і зігнувши коліна перед собою. Розведіть коліна в різні боки так, аби підошви ніг зіштовхнулися одна з одною. Притримуйте обидві ноги за щиколотки. Вправа стосуватиметься пресу: повільно нахиляйте тулуб уперед, до ніг. Робіть це скільки вам вистачить сил і розтяжки. Зафіксуйте себе у максимально можливій позі від 30 секунд до 2 хвилин, а потім розслабтеся.

 

5. Поза трупа (Шавасана)

Шість поз йоги, що допоможуть краще заснути - фото 6

Зручно ляжте на спину, простягніть руки і ноги. Закрийте очі і зробіть повільний ковток повітря через ніс. Видихніть і уявіть, що ваше тіло повністю розслаблене. Залишайтеся в цій позі не менше 10 хвилин.

 

6. Місяць, що активує дихання (Місячне дихання)

Шість поз йоги, що допоможуть краще заснути - фото 7

Сядьте на підлогу, схрестивши ноги одна над одною. Ваша ліва рука має лежати на стегні, а вказівний і середній пальці правої прикладіть до центру чола (третього ока). Закрийте праву ніздрю великим пальцем і повільно вдихніть лівою. Після цього закрийте ліву ніздрю мізинцем і видіхніть через праву ніздрю, попередньо прибравши від неї великий палець. Повторюйте процес протягом 4-5 хвилин.

 

Портал "Коментарі" бажає всім читачам здорового сну та гарного відпочинку.

А щоб вдалося виспатися краще, можна прочитати, яка із шкідливих звичок сприяє безсонню та як на наш графік сну впливає користування смартфоном.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини