Що з’їсти, щоб схуднути: 5 спецій, які значно прискорюють метаболізм і сприяють зменшенню ваги

Щоб підвищити метаболізм на 8%, вчені рекомендують додавати в страви певні спеції

Правильно підібрані спеції додають страві пікатності. Проте сьогодні їх цінують не тільки господині й шеф-кухарі. За них плюсують і дієтологи, адже спеції допомагають тримати вагу під контролем.

Гострий перець

Кайєнський і чилі – круті перці за рахунок капсаїцину, який додає їм гостроти і робить "пожежу" в роті. Заодно він підвищує температуру тіла, завдяки чому прискорюється метаболізм на 5-8%. Явище це тимчасове – дія капсаїцину закінчується за 3-4 години, але її тривалість може зрости, якщо перець вживати регулярно. Ще одна корисна функція капсаїцину – пригніченні апетиту. Про це свідчить дослідження, в рамках якого групі чоловіків на обід до страв додавали соус чилі. В результаті вони з’їдали скромніші порції і споживали приблизно на 200 кілокалорій менше, ніж ті, в кого трапеза проходила без гострого перцю. Оскільки капсаїцин ще й прискорює окислення жирів в організмі на 16%, згорають вони швидше. Тож йому просто ціни немає.

Імбир

У ньому немає капсаїцину, але є дуже схожа на нього речовина гінгерол, яка діє по тій же схемі: змушує тіло розігріватися і, відповідно, прискорює метаболізм. Окрім того імбир покращує травлення, що має неабияке значення в процесі схуднення. До речі, ефективний не тільки свіжий імбир, але й маринований. А от від імбиря у вигляді цукатів шкоди набагато більше, ніж користі.


Зернята гірчиці

Про їхню користь для організму можна говорити довго. Дієтологів зі всього списку "корисностей" приваблює те, що завдяки високому вмісту клітчатки гірчиця стимулює обмін речовин, нормалізує травлення і масу тіла, зміцнює стінки судин та прискорює метаболізм. І хоча для нас вона звичніша у вигляді соусу, з лікувальною метою спецію потрібно вживати саме в зернах – а 1 чайну ложку можна додати до супу чи салату.

Кмин (зира)

Здебільшого про нього згадують, коли готується плов – це кмин додає йому такого розкішного аромату. Можливо, не випадково до цієї жирної страви хтось колись вирішив додавати саме кмин, адже він потужно прискорює обмін речовин. Дослідження показали, що під його впливом у людей із зайвими кілограмами зменшується індекс маси тіла і, власне, вага. А заодно й рівень поганого холестерину – його абсорбції перешкоджає фітостерол, якого в спеції дуже багато.

Куркума

Цю спецію люблять за те, що додає стравам приємного жовтого кольору. За це відповідає куркумін, який має має антиоксидантні та протизапальні властивості, запобігає нейродегенеративним і кардіологічним захворюванням і покращує метаболізм приблизно на 10%. Відомо, що куркума сприяє спалюванню жиру (за рахунок зниження рівня інсулінорезистентності – це одна з причин набору зайвої ваги), а після схуднення запобігає появі жирових відкладень. Однак вживати її потрібно дозовано – не більше 1 чайної ложки на добу.