Що сприяє розвитку інфекції "чорної плісняви"

Епідеміолог Олександр Горєлов розповів, які фактори можуть спровокувати розвиток «чорної плісняви» в організмі

"Чорна пліснява", яка охопила Індію, - хоч і рідкісне, але досить небезпечне захворювання. Епідеміолог Олександр Горєлов зазначив, які фактори можуть активувати цю інфекцію в організмі.

Фахівець зазначив, що ризик підхопити мукормікоз підвищений у людей із цукровим діабетом і тих, хто протягом тривалого часу приймає стероїдні протизапальні препарати (гормони). Поєднання цих факторів може активувати інфекцію, яка здатна викликати ураження очей, легенів або мозку.

За словами епідеміолога, чим більш виражений імунодефіцит в організмі людини, тим у більшій кількості патологічних органів можливе розмноження грибка.

А ось хірург із Мумбаї Акшай Наїр підкреслив, що в зоні ризику знаходяться і люди, які перехворіли на коронавірусну інфекцію. Захворювання є поштовхом до активізації інфекції, оскільки в організмі істотно слабшає робота імунної системи.

До слова, в Індії продовжують збільшуватися випадки зараження "чорною пліснявою", а також "білою" і "жовтою". Цей грибок поширений практично в усіх країнах, але більш актуальний він для країн Південно-Східної Азії через високу вологість і температуру повітря.

Горєлов вважає, що захиститься від "чорної плісняви" можна за допомогою дотримання санітарно-гігієнічних норм.

Нагадаємо, що в Центрі громадського здоров'я проаналізували, якими інфекційними хворобами найчастіше заражалися українці протягом 2020 року.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що доктор-інфекціоніст Володимир Курпіта вважає, що коронавірус залишиться у світі назавжди, оскільки інфекція здатна змінювати форму, особливості, а також свої вияви.