5 продуктів, які провокують сильну втому: вчені пояснили, чому так відбувається

Навіть чашечка кави чи порція енергетичного напою не врятують від вселенської втоми, якщо в розпалі робочого дня з’їсти «неправильні» продукти

Ми їмо, щоб мати сили жити. Однак далеко не всі продукти здатні підзаряджати енергією. Деякі навпаки – роблять нас в’ялими і сонними. "Коментарі" з’ясували, які саме.

Риба

На щастя, не вся риба позбавляє нас сил. Мова йде про жирні морські сорти, зокрема лосось, тунець тощо, в яких високий вміст омега-3 жирних кислот та вітаміну D. Саме вони допомагають організму регулювати вироблення серотоніну, який має розслабляючий ефект і стимулює ділянки мозку, що керують процесом засинання. Тож не дивуйтеся, якщо після гарної порції лосося вас більш за все турбувати думка, як би подрімати…

Ківі

Ще один продукт, багатий на серотонін. Вчені провели експеримент: давали залученим до нього людям по два фрукти за годину до сну. Вже за місяць виявилося, що час на засинання в учасників експерименту скоротився на 35%, а сон був набагато міцніший, ніж до цього. Тож якщо спати найближчим часом не плануєте, краще ківі не зловживати.

Банани

В цілому – дуже корисний фрукт: низькокалорійний, містить практично всі мікроелементи таблиці Менделєєва, позитивно впливає на нервову та серцево-судинну системи, зір, затримує оксидантний стрес, приймає участь у регулюванні процесів травлення. А ще банан – джерело мелатоніну і амінокислоти трептофану, які заспокоюють нервову систему і прискорюють процес засинання. Дослідження показали, після вживання двох бананів рівень мелатоніну підвищується в чотири рази! Іншими словами, банани краще їсти на ніч. Вдень, якщо у вас купа справ, ними зловживати не варто – може виникнути сонливість або розсіяна увага. Або ж обмежте себе одним фруктом – доза снодійного в ньому замала для того, щоб вибити вас з колії.

Мигдаль

Для перекусу -- чудовий варіант. Однак є одне "але": ці горіхи багаті на магній, який допомагає м’язам розслабитися, і, тим самим, полегшує процес засинання. А ще мигдаль вміє знижувати рівень гормону стресу кортизолу, який заважає спати, і є джерелом мелатоніну. Загалом, на думку вчених, цей горіх має седативний та снотворний ефект. До речі, якщо з’їсти добру порцію грецьких горіхів, ефект буде такий самий.

Вівсяна каша

Її зазвичай їдять на сніданок – саме тому, що вівсянка некалорійна, корисна (особливо без цукру і з неплющеного зерна) і ситна: "підзарядився" -- і довго не думаєш про те, аби щось перехопити. Однак мало хто знає, що до її складу входить мелатонін. Він є у всіх злаках, але саме у вівсянці найбільше. А ще в ній є цілий ряд хімічних елементів – кальцій, фосфор, магній, калій, кремній – і амінокислота триптофан, які сприяють міцному здоровому сну. Тож той, хто полюбляю вівсяну кашу на вечерю, робить правильно.