7 маловідомих фактів про смерть, які лікарі не говорять нам

Маловідомі факти про смерть, які необхідно знати, щоб краще розуміти останні хвилини життя.

Смерть – це неодмінна частина життя, проте для багатьох вона залишається темою табу. Розуміння процесів, що відбуваються з організмом під час смерті, може допомогти зменшити страх перед неминучим. Портал "Коментарі" підготував 7 фактів про смерть, про які рідко говорять лікарі.

1. Дві стадії смерті

Існують клінічна та біологічна смерті. Клінічна настає із зупинкою серця, але протягом 4-6 хвилин ще можливе відновлення функцій організму за допомогою реанімації. Після цього настає біологічна смерть, коли клітини мозку починають гинути через нестачу кисню.

2. Реанімація не така ефективна, як у кіно

Реалії серцево-легеневої реанімації часто відрізняються від того, що показують у фільмах. Згідно з опитуванням більшість людей вважає, що успішність реанімації досягає 75%. Однак насправді, серед тих, хто переживає зупинку серця поза лікарнею, рівень виживання становить близько 12%, тоді як в умовах лікарні результат сягає 24-40%.

3. Уповільнення дихання

Наближення смерті часто супроводжується уповільненням або навіть тимчасовою зупинкою дихання. Ці паузи можуть тривати від 15 до 20 секунд, що створює тривогу для близьких, адже важко визначити, який вдих стане останнім.

4. Слух – останнє чуття, яке зникає

Дослідження показують, що слухові системи вмираючих залишаються активними до останніх хвилин життя. Тому важливо продовжувати говорити з людьми, що помирають, підтримуючи їх у цей момент.

5. Розслаблення тіла після смерті

Після припинення роботи мозку організм перестає посилати сигнали до м’язів, що може спричинити мимовільне сечовипускання або дефекацію.

6. Морфін знімає біль

Морфін використовують для вмираючих пацієнтів лише для полегшення болю та дискомфорту в кінці життя, а не для прискорення смерті. Коли люди вмирають, артеріальний тиск падає, що порушує транспортування кисню до клітин. Організм реагує на це збільшенням частоти дихання, що має назву "повітряне голодування". Це боляче, а правильна доза морфіну знімає відчуття "повітряного голоду" і дозволяє людині, що помирає дихати спокійніше.

7. Органи продовжують функціонувати після смерті

Після смерті мозку інші органи та бактерії в організмі ще деякий час продовжують функціонувати в рамках природного процесу розпаду. Живі бактерії, присутні в кишківнику, відіграють важливу роль у процесі розкладання. Таким чином, сильний "запах смерті" може відчуватися в кімнаті, де померла людина через деякий час.

Розуміння цих аспектів смерті може допомогти нам підготуватися до неминучого кінця життя та краще зрозуміти, через що можуть пройти наші близькі в останні хвилини життя.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про докторку медичних наук, яка назвала ключові ознаки, що свідчать про наближення смерті.

Також "Коментарі" писали про найпоширеніші причини смерті у всьому світі.