Кров людей, які живуть понад 100 років, має ключові відмінності

Існує потенційний зв’язок між метаболічним здоров’ям, харчуванням і винятковим довголіттям.

Число людей, які доживають до 100 років стрімко зростає: їх кількість подвоюється кожні 10 років із 1970-х років. Нове дослідження, опубліковане у журналі GeroScience, допомогло розкрити певні біологічні особливості, які сприяють винятковому довголіттю.

У дослідженні взяли участь понад 44 тисячі шведів віком від 64 до 99 років. Це одне з найбільших досліджень у цій галузі, у якому порівнюються профілі біомаркерів, виміряні протягом життя серед тих, хто дожив до 100 років, і їхніх однолітків з більш коротким життям.

Дослідники спостерігали за станом здоров’я учасників протягом 35 років, аналізуючи біомаркери, такі як рівні глюкози, холестерину та інших речовин. З усіх учасників досліджень до 100 років дожило 2,7%, тобто 1224 людей, 85% довгожителів становили жінки.

У підсумку, починаючи з 65 років і далі спостерігалася різниця в біомаркерах між людьми, які згодом стали столітніми, і тими, хто цього не зробив.

Виявлено, що довгожителі мають нижчий рівень:

  • - Глюкози — показник стабільного рівня цукру в крові;
  • - Креатиніну — маркера функції нирок;
  • - Сечової кислоти — продукту обміну речовин, що залежить від харчування.

Результати свідчать, що секрет довголіття закладений не лише в генах, але й у способі життя, починаючи задовго до старості. За словами дослідників, це відкриття може допомогти людям не лише продовжити життя, а й покращити його якість.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про три речі, про які найбільше шкодують люди, що прожили понад 100 років

Також "Коментарі" писали, що вчені з’ясували максимально можливу тривалість життя людини.