Кип'ячена, фільтрована або проточна: яка вода корисніша
Експерт-біохімік Марія Кулешова розповіла, яку воду корисніше пити: кип'ячену, фільтровану чи проточну
Вода - найважливіший природний ресурс, без якого неможливе існування життя. Вживаючи воду ми повинні стежити за тим, щоб вона була чистою, прозорою і без стороннього запаху. Експерт-біохімік Марія Кулешова підказала, яку воду пити корисніша за все.
За словами експерта, водопровідна вода перед тим, як потрапити в будинок проходить очищення, а також в неї додають похідні хлору, щоб знищити патогенні мікроорганізми. В результаті така вода може мати неприємний смак і запах, тому пити її вкрай не рекомендується.
Багато людей намагаються кип'ятити воду, щоб таким чином "вбити" в ній сліди хлорування і шкідливі бактерії. Але біохімік вважає, що цей процес не несе в собі особливої ефективності. Рідину потрібно кип'ятити як мінімум 10 хвилин, а електрочайники при закипанні відразу ж відключаються. Також при термообробці руйнуються зв'язки на рівні молекул і зростає концентрація солей. При кип'ятінні хлорованої води молекули цього хімічного елемента розпадаються на шкідливі сполуки, здатні спровокувати онкологічні захворювання. За словами експерта, кип'ятіння не рятує від нітритів і нафтопродуктів. Щоб "вбити" в воді бактерії гепатиту А чи ботулізму, її потрібно кип'ятити мінімум 30 хвилин.
Біохімік вважає, що найбільш корисно пити фільтровану воду, тому що процес фільтрації допомагає очистити її від хлору, важких металів та інших шкідливих речовин, а також знижує жорсткість води.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що дослідники з Массачусетського технологічного інституту розповіли, як легко очистити воду на 99%.