Кава й антибіотики: вчені розкрили шокуючу правду про їхню сумісність
Дослідники виявили, що вживання кави може знижувати ефективність окремих видів антибіотиків.
Нові наукові дослідження виявили, що звичайна ранкова кава може несподівано впливати на ефективність лікування антибіотиками. Міжнародна команда вчених вивчала, як кофеїн взаємодіє з бактерією Escherichia coli (кишкова паличка), і з’ясувала, що він здатен знижувати всмоктування певних препаратів, зокрема ципрофлоксацину, повідомляє Sciencealert.com.
У рамках експерименту дослідники перевірили дію 94 різних хімічних речовин на E. coli, звернувши увагу на зміни у генах, які контролюють транспорт молекул у клітину та їх виведення. Майже третина речовин впливала на активність відповідних генів, однак найпотужніший ефект виявили саме від кофеїну.
Мікробіолог із Вюрцбурзького університету (Німеччина) Крістоф Бінсфельд відзначає, що деякі сполуки можуть тонко, але стійко впливати на функції генів бактерій.
Ці відкриття стосуються явища, відомого як низькорівнева резистентність до антибіотиків — це не повна стійкість бактерій, а приховані зміни в їхніх генетичних реакціях на середовище.
Вчені вже знають, що бактерії використовують подібні механізми для виживання, проте точні деталі залишаються нез’ясованими. Зокрема, вчені виявили важливу роль білка Rob, який регулює транспорт речовин у клітинах бактерій. Саме цей білок активується під впливом кофеїну, що призводить до зменшення поглинання антибіотиків.
Як вже писали "Коментарі", після 50 років метаболізм сповільнюється, що ускладнює процес схуднення. Однак іноді причиною проблем із вагою стають не лише вікові зміни, а й звички, на які ми часто не звертаємо увагу, пише Eating Well.