Головна Новини Здоров'я наше тіло Чому від недосипу можна померти
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому від недосипу можна померти

Нейробіологи з'ясували, що саме викликає смерть при тривалій відсутності сну

9 грудня 2020, 21:18
Поділіться публікацією:

Всі ми добре знаємо, що недостатня кількість сну може стати причиною серйозних проблем зі здоров'ям. Але фахівці з Америки з'ясували, що в деяких випадках це навіть може привести до загибелі.

Чому від недосипу можна померти

Сон. Фото: unsplash. Владіслав Муслаков

Вони провели науковий експеримент на мишах, який показав, що при відсутності сну в їхньому кишечнику накопичувалися молекули активних форм кисню (АФК). А коли гризунам давали можливість спати, то рівень молекул АФК в їх кишечнику знову знижувався. У великих кількостях ці молекули здатні викликати пошкодження ДНК і інших клітинних елементів, що може привести до летального результату.

Потім експерти підібрали антиоксидант, здатний видаляти молекули АФК. З'ясувалося, що миші навіть без сну продемонстрували нормальну тривалість життя. Тоді вчені прийшли до висновку, що причиною смерті від недосипу є накопичення молекул АФК в кишечнику.

Фахівці також резюмували, що поки їм складно зрозуміти до кінця цей процес.

"Ми все ще не знаємо, чому втрата сну викликає накопичення АФК в кишечнику, і чому це смертельно. Відсутність сну може безпосередньо впливати на кишечник, проте весь цей механізм цілком може запускатися і мозком. Причиною смерті можуть бути пошкодження в кишечнику або ж загальний вплив на організм АФК, або комбінація того й іншого", — поділився один з авторів дослідження Юсеф Каплан Дор.

Як повідомляло видання "Коментарі", чому мучать кошмари ночами і як від них позбавитися. Нерідко трапляється таке, що кілька ночей поспіль переслідують кошмари, через що не вдається нормально виспатися. І це зовсім не дивно, адже для багатьох цей рік виявився досить важким і стресовим. Професор Роман Бузунов розповів, який метод допоможе позбутися від нічних кошмарів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини