Головна Новини Здоров'я наше тіло Чи небезпечний герпес у дитини: особливості протікання хвороби у малюків
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи небезпечний герпес у дитини: особливості протікання хвороби у малюків

Герпес часто називають "болячкою" або ж "лихоманкою", але попри свою назву, герпес не має нічого спільного з застудою

18 лютого 2021, 11:23
Поділіться публікацією:

Герпес — це вірус, симптомами якого є невеликі, наповнені рідиною пухирі, які з'являються на губах або поруч із ними. Висипання можуть бути скупченими або одинарними.

Чи небезпечний герпес у дитини: особливості протікання хвороби у малюків

Дитина у лікаря. Фото: zdravcity.ru

Що викликає герпес?

Висипання на губах викликані вірусом простого герпесу. Зазвичай хвороба не виявляє себе, поки у носія не ослабне імунітет, до чого привести можуть переохолодження, перегрівання, вагітність, великі дози алкоголю, стрес, інфекційні захворювання і т.д.

Передається вірус статевим, повітряно-крапельним, родовим (від матері до дитини під час пологів) і навіть контактним шляхом (через рукостискання, побутові предмети, поцілунок). Більшість людей отримують вірус простого герпесу в дитинстві. Наприклад, дитина поділилася чашкою або іграшкою з інфікованою людиною. Або, можливо, малюка поцілував хтось з вірусом (незалежно від того, чи був у людини видимий висип на губах чи ні).

Чи існують інші симптоми герпесу?

Під час першого "бою" з вірусом простого герпесу, званого первинним герпесом, у дитини часто виникає сильний біль, так як пухирі можуть поширюватися по всьому роті під час першого епізоду, запалення ясен і, можливо, лихоманка, опухлі лімфатичні вузли і біль у горлі. Ці первинні симптоми можуть бути настільки м'якими, що ви навіть не помітите їх. Дитина видужає приблизно через 10-14 днів, але вірус герпесу залишиться в організмі на все життя.

У деяких людей вірус залишається бездіяльним і ніколи не проявляється. В інших випадках герпес періодично спалахує і викликає висипання на губах. Ці спалахи називаються вторинним герпесом. Стрес, лихоманка і вплив сонця часто викликають повторні спалахи. Під час вторинних спалахів у дитини, ймовірно, вже не буде температури, опухлих лімфатичних вузлів або болю в горлі, але буде чіткий висип на губах.

Чи є герпес небезпечним?

Сам по собі герпес не є небезпечним, але вірус може поширюватися на інші частини тіла — а це може бути небезпечно. Якщо ваш малюк молодше 3 місяців, і у нього з'являється висип в області рота, негайно зверніться до лікаря. У маленьких дітей вірус герпесу може поширюватися на мозок та інші органи, викликаючи серйозну і потенційно небезпечну шкоду здоров'ю.

Лікування

Висип герпесу проходить сам по собі. Ось кілька способів полегшити будь-який дискомфорт:

- нанесіть лід (або прохолодну вологу тканину) на уражену ділянку шкіри, щоб зняти почервоніння і набряк;

- дайте дитині належну дозу помірного болезаспокійливого засобу, такого як ацетамінофен або ібупрофен. (Якщо вашій дитині менш як 3 місяці, зателефонуйте лікарю, перш ніж давати будь-які ліки);

- уникайте цитрусових та інших кислих продуктів (наприклад, помідорів), які можуть викликати біль при попаданні на рану.

Раніше "Коментарі" писали про здоров'я немовляти: 5 причин, щоб їхати в лікарню.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://www.parents.com/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини