Чим небезпечні для здоров'я штучні барвники для яєць

Хімік Алла Іщенко розповіла, чому не варто фарбувати яйця на Великдень за допомогою штучних барвників

На порозі Пасха - велике і світле свято, яке неможливо уявити без паски та крашанок. Звичайно ж, яйця хочеться пофарбувати якось незвично і красиво, але експерти радять відмовитися від штучних барвників.

Хімік Алла Іщенко в програмі "Ранок з Україною" розповіла, яку небезпеку для здоров'я представляють штучні барвники. За її словами, найбільш шкідливими є харчові барвники, в складі яких є такі добавки: Е102, Е110, Е122 та Е124. А також варто виділити Е110, який проявляє канцерогенні властивості, тобто може викликати онкологічне захворювання. Але не тільки цей барвник може викликати рак, ще є Е124, який заборонений, наприклад, в США, Фінляндії, Норвегії та низці інших країн.

Експерт зазначила, що всі харчові барвники, зазначені на етикетці, здатні спровокувати алергічну реакцію, сенсибілізації, можуть проявляти свою негативну дію на шлунково-кишковий тракт. Такі небезпеки для здоров'я від барвників підтверджують і лікарі.

Найкраще фарбувати яйця натуральними барвниками, наприклад, шпинатом (для отримання зеленого кольору), куркумою (жовтий колір), кавою (коричневий), журавлиною / буряком / цибулевим лушпинням (червоний).

Нагадаємо, що на Великдень можна здивувати гостей і домочадців мармуровими яйцями, які виглядають оригінально і красиво. Що для цього потрібно, дізнайтеся в нашому матеріалі.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що доктор Бен Файнгольд, педіатр-алерголог, припустив, що харчові барвники можуть вплинути на поведінку дітей, зокрема викликати синдром дефіциту уваги та гіперактивності.