Чи потрібно підбирати дієту під групу крові: що говорить нове дослідження

Дієта по групі крові - досить популярний в наші дні план харчування

В середині 1990-х років американський дієтолог Пітер Д'Адамо видав книгу, в якій розповів, що люди повинні підбирати собі раціон, ґрунтуючись на своїй групі крові. І цей план харчування дуже популярний і в наші дні. Але чи настільки ця дієта ефективна, у порівнянні з іншими?

Експерти провели експеримент, для участі в якому запросили майже 250 осіб, за ними спостерігали протягом 15 тижнів. Учасників розділили на дві групи. Перша воліла веганську дієту, а друга харчувалася, як зазвичай. Дослідження показало, що рослинна дієта допомогла скинути зайву вагу і посилити метаболізм у людей, які страждають ожирінням. Але вона однаково відбилася на показниках, як добровольців з першої групи крові, так і з другої. Разом з тим доказів, що дієта, яка багата м'ясом, для когось корисна, виявлено не було.

Відомо, що коли книга натуропата Пітера Д'Адамо "4 групи крові - 4 шляхи до здоров'я", в середині 1990-х років вийшла у світ, то знайшла своїх шанувальників і люди активно почали змінювати свій раціон. Наприклад, людям з першою групою крові лікар радив вживати більше м'яса, а людям з другої - більше рослинної їжі. Третій групі, за його словами, дозволялися як м'ясні, так і овочеві страви, але з певними обмеженнями. А ось людям з четвертою групою крові потрібно було дотримуватися змішаного харчування, з деяким ухилом в бік овочів та фруктів.

Нагадаємо, який напій здатний контролювати рівень глюкози в крові.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що вчені виявили бактерію, яка здатна міняти групу крові.