Чи небезпечний герпес у дитини: особливості протікання хвороби у малюків

Герпес часто називають "болячкою" або ж "лихоманкою", але попри свою назву, герпес не має нічого спільного з застудою

Герпес - це вірус, симптомами якого є невеликі, наповнені рідиною пухирі, які з'являються на губах або поруч із ними. Висипання можуть бути скупченими або одинарними.

Що викликає герпес?

Висипання на губах викликані вірусом простого герпесу. Зазвичай хвороба не виявляє себе, поки у носія не ослабне імунітет, до чого привести можуть переохолодження, перегрівання, вагітність, великі дози алкоголю, стрес, інфекційні захворювання і т.д.

Передається вірус статевим, повітряно-крапельним, родовим (від матері до дитини під час пологів) і навіть контактним шляхом (через рукостискання, побутові предмети, поцілунок). Більшість людей отримують вірус простого герпесу в дитинстві. Наприклад, дитина поділилася чашкою або іграшкою з інфікованою людиною. Або, можливо, малюка поцілував хтось з вірусом (незалежно від того, чи був у людини видимий висип на губах чи ні).

Чи існують інші симптоми герпесу?

Під час першого "бою" з вірусом простого герпесу, званого первинним герпесом, у дитини часто виникає сильний біль, так як пухирі можуть поширюватися по всьому роті під час першого епізоду, запалення ясен і, можливо, лихоманка, опухлі лімфатичні вузли і біль у горлі. Ці первинні симптоми можуть бути настільки м'якими, що ви навіть не помітите їх. Дитина видужає приблизно через 10-14 днів, але вірус герпесу залишиться в організмі на все життя.

У деяких людей вірус залишається бездіяльним і ніколи не проявляється. В інших випадках герпес періодично спалахує і викликає висипання на губах. Ці спалахи називаються вторинним герпесом. Стрес, лихоманка і вплив сонця часто викликають повторні спалахи. Під час вторинних спалахів у дитини, ймовірно, вже не буде температури, опухлих лімфатичних вузлів або болю в горлі, але буде чіткий висип на губах.

Чи є герпес небезпечним?

Сам по собі герпес не є небезпечним, але вірус може поширюватися на інші частини тіла - а це може бути небезпечно. Якщо ваш малюк молодше 3 місяців, і у нього з'являється висип в області рота, негайно зверніться до лікаря. У маленьких дітей вірус герпесу може поширюватися на мозок та інші органи, викликаючи серйозну і потенційно небезпечну шкоду здоров'ю.

Лікування

Висип герпесу проходить сам по собі. Ось кілька способів полегшити будь-який дискомфорт:

- нанесіть лід (або прохолодну вологу тканину) на уражену ділянку шкіри, щоб зняти почервоніння і набряк;

- дайте дитині належну дозу помірного болезаспокійливого засобу, такого як ацетамінофен або ібупрофен. (Якщо вашій дитині менш як 3 місяці, зателефонуйте лікарю, перш ніж давати будь-які ліки);

- уникайте цитрусових та інших кислих продуктів (наприклад, помідорів), які можуть викликати біль при попаданні на рану.

Раніше "Коментарі" писали про здоров'я немовляти: 5 причин, щоб їхати в лікарню.