Чай прине значно більше користі, якщо відмовитися від однієї звички: про що мова

Щоб чай максимально підтримував здоров’я й знижував ризик хвороб, експерти радять уникати додавання цукру чи підсолоджувачів, оскільки вони значно послаблюють його корисні властивості.

Різноманітні дослідження підтверджують, що чай, багатий на антиоксиданти та природні протизапальні речовини, може суттєво зменшувати ризики передчасної смерті, а також розвитку таких хвороб, як рак та діабет. Втім, вплив цих корисних властивостей на організм при додаванні цукру або штучних замінників цукру досі є предметом наукових дебатів.

Нещодавнє масштабне дослідження, опубліковане у журналі Frontiers in Nutrition, розглянуло це питання на основі даних із найбільшої у Великій Британії бази UK Biobank. В аналізі брали участь 195 361 учасник віком від 37 до 73 років, інформація про їхні харчові звички, зокрема про споживання чаю з цукром, без нього або зі штучними підсолоджувачами, була зібрана у 2009–2012 роках.

Вчені розподілили учасників на чотири категорії: ті, хто не вживає чай; ті, хто п'є його без добавок; хто додає цукор; і хто використовує штучні підсолоджувачі. Важливо, що люди, які комбінували різні типи підсолоджувачів, не входили до аналізу. Більшість — понад 81% — віддавали перевагу натуральному несолодкому чаю, тоді як 12,2% додавали цукор і 6,2% користувалися штучними замінниками.

Протягом середнього періоду спостереження в 13,6 року зафіксували 11 718 смертей, з яких 6415 були спричинені онкологічними захворюваннями, а 2202 — хворобами серця і судин. Після врахування різних супутніх факторів, дослідники виявили, що вживання несолодкого чаю пов’язане з помітним зниженням ризику смерті. Найкращий ефект спостерігався у тих, хто щоденно випивав від 3,5 до 4,5 чашок — у них ризик передчасної смерті був на 20% нижчим у порівнянні з тими, хто зовсім не вживав цей напій.

Крім того, у цій категорії знизилася ймовірність смерті від раку на 14% та від серцево-судинних хвороб на 27%. Найбільша користь була помічена серед фізично активних учасників, тих, хто не страждає на діабет, та у представників білої расової групи.

Водночас у випадку споживання чаю з додаванням цукру чи штучних підсолоджувачів подібних позитивних результатів не виявили. Різниці у ризиках смертності, онкології чи серцево-судинних захворювань статистично не було зафіксовано — ні при помірному, ні при великому вживанні таких напоїв.

Таким чином, автори дослідження роблять висновок: щоб зберегти захисні властивості чаю, слід уникати додавання будь-яких підсолоджувачів. Для максимального оздоровчого ефекту найкраще вживати цей напій у чистому вигляді, особливо якщо мета — знизити ризик розвитку серйозних хвороб.

Як вже писали "Коментарі", багато хто з нас зберігає лимони в холодильнику, вважаючи це найкращим способом зберегти свіжість фрукта. Однак мало кому відомо, що заморожування лимонів — це ще ефективніший метод, який не лише подовжує термін їх придатності, а й розкриває нові корисні властивості.