Солодкі напої можуть викликати рак порожнини рота: дослідження вчених
Рак порожнини рота виникав частіше у жінок, які не курять на не вживають алкоголь
Дослідження, опубліковане в четвер, показало, що жінки, які вживали принаймні один підсолоджений напій щодня, мали майже в п’ять разів більший шанс розвитку раку ротової порожнини, ніж ті, хто переважно уникав солодких безалкогольних напоїв. Про це повідомляє портал "Коментарі".
Дослідження Університету Вашингтона проводиться на тлі того, що випадки раку ротової порожнини зростають із "тривожною" швидкістю серед переважно молодих пацієнтів, які не курять і не вживають алкоголь, без будь-яких інших факторів ризику.
Рак порожнини рота протягом багатьох десятиліть асоціювався в основному з літніми чоловіками, які піддавалися добре відомим ризикам раку, включаючи тютюн, алкоголь і жування бетелевих горіхів. З появою кампаній проти куріння, загальна кількість випадків раку ротової порожнини, пов’язаних з курінням, у західних країнах неухильно зменшується.
Тим не менш, у 2020 році в усьому світі було діагностовано понад 355 000 нових випадків раку ротової порожнини з майже 177 000 летальними випадками.
Однак найбільше занепокоєння викликало збільшення випадків захворювання серед некурців у всьому світі, особливо серед молодих білих жінок. Причина цього зростання залишається невідомою. Серед можливих винуватців, які були виключені, – вірус папіломи людини, або ВПЛ, поширена інфекція, яка передається статевим шляхом.
Дослідження Університету Вашингтона, опубліковане в JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, виявило, що споживання великої кількості солодких безалкогольних напоїв було пов’язане зі значно підвищеним ризиком раку ротової порожнини у жінок із низьким ризиком, незважаючи на їхні звички куріння чи вживання алкоголю.
У той час як підсолоджені напої раніше розглядалися на предмет зв’язку з колоректальним та іншими видами раку шлунково-кишкового тракту, вони ніколи раніше не вивчалися у зв’язку з раком голови та шиї.
За словами провідного автора, доктора Бріттані Барбер, доцента кафедри отоларингології хірургії голови та шиї в Медичній школі Університету Вашингтона, результати можуть вказати новий напрямок у пошуку причини раку ротової порожнини у жінок з низьким ризиком.
Останні висновки базуються на попередніх дослідженнях, які показують, що солодкі напої пов’язані з пародонтозом у молодих людей, який, у свою чергу, був пов’язаний з раком порожнини рота.
"Як зазначають автори, причиною раку може бути не сам цукор; це може бути хронічне запалення внаслідок захворювань зубів і ясен, зміна мікробіома порожнини рота або навіть наступні стоматологічні втручання", — кажуть вчені.
Нагадаємо, портал "Коментарі" писав, які симптоми раку підшлункової залози.