Ця популярна кулінарна добавка викликає агресивну форму раку
Вчені попередили щодо вживання соняшникової, соєвої та кукурудзяної олій
Одні з найпоширеніших кулінарних олій, які щоденно використовують мільйони людей, можуть підвищувати ризик розвитку агресивної форми раку грудей. Про це попереджає провідний британський онколог, професор Джастін Сте́ббінг.
Медики вважають, що лінолева кислота, яка міститься у багатьох оліях — зокрема, соєвій, соняшниковій та кукурудзяній, — при нагріванні може сприяти росту й розмноженню ракових клітин. Саме тому професор радить обмежити споживання таких олій, особливо людям із підвищеним ризиком онкологічних захворювань. Він також зазначив, що в оливковій олії вміст лінолевої кислоти значно нижчий.
У новій публікації Сте́ббінг назвав результати нещодавнього дослідження, яке провели в медичному коледжі Weill Cornell у Нью-Йорку, "вагомими". Вчені виявили, що лінолева кислота може надмірно активувати клітинний "контрольний центр", тим самим стимулюючи ріст раку грудей.
Це підтвердили експерименти на мишах з триразово негативною формою раку грудей — найбільш агресивним різновидом захворювання. Тваринам давали їжу з високим вмістом лінолевої кислоти, і в результаті у них виросли значно більші пухлини, ніж у контрольної групи.
Більше того, підвищений рівень цієї кислоти виявили і в аналізах крові пацієнток із триразово негативним раком грудей. За словами старшого автора дослідження, доктора Джона Бленіса, тепер зрозуміло, як саме лінолева кислота "живить" ріст пухлин і кому можуть бути корисні індивідуальні харчові рекомендації.
Попри тривожні результати, професор Сте́ббінг закликає до виваженого підходу. За його словами, нові дані не означають, що потрібно повністю виключити олії з раціону. Натомість слід вживати їх помірно й вибірково, особливо тим, хто має онкологічні ризики.
Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що жінка, яка отримала невиліковний рак, розповіла історію, яка має застерегти кожного.