СНІД на Закарпатті: більше 700 хворих

На Закарпатті на кожні 100 осіб населення ВІЛ виявляють у 56 жителів

Щорічно 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Люди в усьому світі об'єднуються для демонстрації підтримки людям, що живуть з ВІЛ або так чи інакше порушених ВІЛ-інфекцією, і згадують тих, хто помер від пов'язаних зі СНІДом захворювань. У 2020 році основною темою Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом в цьому році стала "Міжнародна солідарність, спільна відповідальність".

Україна теж страждає від ВІЛ-інфекцій. Зокрема, в Закарпатському центрі громадського здоров'я на диспансерному обліку перебуває 737 осіб з діагнозом ВІЛ-інфекція. Про це повідомила директор Центру Вікторія Білак-Лук'янчук.

За її інформацією на кожні 100 осіб населення ВІЛ виявляють у 56 жителів. За словами директора, 534 людини отримують так звану антиретровірусну терапію, тобто специфічне лікування від цього захворювання. Вона також уточнила, що застосовуються препарати захворювання не лікують, проте перешкоджають зараженню інших людей.

Як повідомляв портал "Коментарі", згідно з офіційною статистикою Глобального фонду боротьби з вірусом імунодефіциту, з ним проживають близько 38 мільйонів людей по всій планеті. У 2018 році нових випадків зараження зафіксовано 1,7 мільйона, померло минулого року від супутніх недуг, в тому числі й від СНІДу, приблизно 770 тисяч осіб. Як і раніше, вчені нагадують, що ВІЛ-інфекція не передається повітряно-крапельним шляхом, при поцілунках, рукостисканні та користуванні загальним туалетом. За інформацією французького посольства в Україні, з 2003 року наша країна отримала 360 мільйонів доларів США допомоги від Глобального фонду, в якому Франція є основним донором, для надання інформаційної та медичної підтримки населенню в боротьбу зі СНІДом.