Зеленський виступив за легалізацію медичного канабісу

Президент від час виступу перед парламентарями порушив питання легалізації медичної маріхуани

Президент України Володимир Зеленський виступив за легалізацію виробництва ліків з канабісу. Про це він заявив сьогодні, виступаючи в Верховній Раді. Про це повідомляють "Коментарі". Парламентарі зустріли пропозицію Зеленського оплесками.

При цьому Зеленський налоголосив, що препарати на базі канабісу повинні бути вітчизнянного виробництва і будуть використовуватися для лікування ветеранів війни та інших постраждалих від бойових дій.

"Всі найкращі світові практики, всі найбільш ефективні політики, всі рішення, якими б складними чи незвичними вони не здавалися б для нас, мають бути застосовані в Україні, щоб українцям - всім нашим громадянам, українцям і українкам, не довелось терпіти біль, стрес та травми війни. Зокрема, ми маємо нарешті чесно легалізувати для усіх, хто цього потребує, ліки на основі канабісу, - заявив Володимир Зеленський. - Відповідні наукові дослідження та контрольоване українське, українське виробництво.

Наразі, розповсюдження, продаж чи зберігання маріхуани в Україні є незаконним. Канабіс, смола канабісу, екстракти та настойки канабісу входять до списку "Особливо небезпечні наркотичні засоби, обіг яких заборонено". В залежності від виявленої під час обшуку кількості кваліфікують: до 5 г — невеликий розмір, 500—2500 — великий розмір, 2500 і вище — особливо великий розмір. Зберігання до 5 грамів передбачає адміністративну відповідальність, більше 5 г - кримінальну.

Незаконний посів або незаконне вирощування конопель у кількості до 10 рослин в Україні — тягнуть за собою накладення штрафу від 18 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно вирощуваних нарковмісних рослин.

Зараз вживання канабісу за рецептом лікаря легальне в більшості країн Європи, Південної та Північної Америки.

Тим часом, мешканців Миколаєва закликають зробити запас їжі та води.

Швейцарія шокувала рішенням щодо реекспорту майже сотні танків Leopard.

А СБУ затримали коригувальника ракетного удару по Краматорську.