Чи може алкоголь вилікувати від застуди

Багато українців наділяють алкоголь цілющими властивостями

Значна частина українців вважає, що з допомогою алкоголю можна швидше одужати та навіть запобігти хворобі. Та чи насправді це так? Дане питання вирішило дослідити видання New York Times.

Спирт — хороший антисептик, проте він тільки дозволяє очищати поверхні від патогенних мікроорганізмів. Прийом спиртовмісної рідини всередину — сумнівний спосіб попередити застуду. А що нам можуть сказати наукові дослідження з цього приводу?

Дослідження 1993 року, здійснене представниками Університету Карнегі-Меллон проаналізувало вплив алкоголю на організм людини. Виявилося, що алкоголь не лікує застуду. Проте вчені помітили, що люди, які помірно та регулярно вживали якісні алкогольні напої мали сильніший імунітет та меншу схильність до захворювань.

Дослідження іспанців 2002 року показало, що тільки один вид алкоголю може зробити людину стійкішою до застуди. Йдеться про червоне вино. Вчені пояснюють дане явище тим, що у вині наявні антиоксиданти.

Проте ці два дослідження чисто статистичні. Тому за їхніми результатами не можна зробити глобальних висновків.

Питання має й іншу сторону — багато медиків не рекомендують вживати алкоголь під час застуди зовсім. По-перше, при погіршенні самопочуття рекомендується вести здоровий спосіб життя, щоб по максимуму зберегти та мобілізувати захисні сили організму. Алкоголь може цьому заважати. По-друге, деякі ліки, які вживають люди під час застуди, просто несумісні з алкоголем.

На сприйняття застуди організмом впливає багато інших факторів. В будь-якому разі варто лікуватися перевіреними методами та радитися з лікарем перед тим, як застосовувати народні методи.

Також сайт "Коментарі" рекомендує прочитати, чому не слід змішувати алкоголь з енергетиком.