Що може спричинити оніміння рук: поширені причини

Оніміння рук може сигналізувати про наявність проблеми зі здоров'ям

Якщо ви всю ніч спали на одному боці, а вранці відчуваєте оніміння в руці — це зрозуміло. А ось якщо оніміння з’явилося без видимих підстав або супроводжується іншими симптомами, варто з’ясувати причину.

Причин чому терпнуть руки, може бути багато, портал “Коментарі” розповідає про найпоширеніші:

Нестача вітамінів і мінералів: дефіцит калію та магнію може викликати оніміння, а брак вітаміну В12 — поколювання. Інші симптоми дефіциту В12: втома, жовта шкіра, проблеми з ходьбою, галюцинації.

Ліки: деякі антисептичні препарати, антибіотики, препарати для серця і кров’яного тиску можуть викликати оніміння.

Защемлення нервів: міжхребцеві диски можуть чинити тиск на нервові закінчення, викликаючи оніміння, слабкість, біль у руках і ногах.

Хвороба Рейно: захворювання, при якому кровоносні судини звужуються, перешкоджаючи потраплянню достатньої кількості крові в руки та ноги. Симптоми: оніміння, холодні, бліді та болючі руки.

Синдром зап’ястного каналу: неврологічне захворювання, що виникає через здавлення серединного нерва між кістками, зв’язкою і сухожиллями м’язів зап’ястя. Причина: повторювані дії, наприклад, робота на клавіатурі.

Діабет: високий рівень цукру у крові може призвести до діабетичної невропатії, що викликає оніміння рук та ніг.

Захворювання щитоподібної залози: гіпотиреоз може пошкоджувати нерви та викликати оніміння.

Фіброміалгія: стан, що викликає втому та м’язові болі, оніміння і поколювання в руках, ногах, обличчі. Інші симптоми: депресія, проблеми з концентрацією і сном, головні болі, біль у животі.

Вовчак: аутоімунне захворювання, що викликає запалення в багатьох органах і тканинах. Симптоми: висип, утома, чутливість до сонця, головні болі.

Як уникнути оніміння через передавлювання або защемлення нерва у сні?

Уникайте сну в позі ембріона, щоб не тиснути на нерви та не викликати оніміння. Заправляйте ковдри щільно, щоб важче було перевертатися і згортатися калачиком. Якщо спите на животі, тримайте руки по боках, а не під тілом, щоб уникнути тиску. Спіть з руками вздовж боків, а не над головою, щоб не порушувати кровообіг. Не кладіть руки під подушку, щоб уникнути тиску на зап'ястя або лікті.

Якщо ви не можете знайти очевидну причину своїх відчуттів, варто звернутися до лікаря. Особливо важливо це зробити, якщо оніміння триває кілька днів або з'явилося після травми.