Небезпечна хвороба поширюється Україною: які симптоми

В Україні зростає захворюваність на кашлюк

За перші два місяці 2024 року в Україні зареєстрували 515 випадків захворювання на кашлюк, що в рази перевищує кількість зафіксованих випадків за аналогічний період минулого року (27 випадків).

За даними Міністерства охорони здоров'я України, більшість хворих - діти (95,9%). Найбільша вразливість спостерігається серед дітей дошкільного та раннього шкільного віку.

За інформацією від офіційних представників МОЗ, основною причиною зростання захворюваності є недостатній рівень вакцинації серед дітей. Кашлюк - вкрай заразне захворювання, що передається повітряно-краплинним шляхом, особливо небезпечне для немовлят. У новонароджених воно може спричинити апное (тимчасову зупинку дихання), а також призвести до серйозних ускладнень і навіть смерті.

Симптоми кашлюку починаються як у звичайної ГРВІ, але через 5-8 днів розвивається спазматичний кашель, який може посилюватись у нічний час. У немовлят іноді кашель відсутній, проте можливі зупинки дихання та посиніння обличчя. Процес одужання може тривати на період від двох місяців до півроку.

МОЗ наполегливо рекомендує дотримуватися календара щеплень: дітям необхідно отримати чотири щеплення у віці 2, 4, 6 та 18 місяців. Вагітним жінкам слід вакцинуватися проти кашлюку в період з 16 по 32 тиждень вагітності для захисту новонароджених до початку вакцинації.

Експерти наголошують на важливості своєчасної вакцинації як заходи профілактики захворюваності та захисту найбільш уразливих груп населення від тяжкого перебігу хвороби та ускладнень.