Цей мега-популярний напій може назавжди позбавити зору: шокуюче відкриття

Дослідники встановили можливий небезпечний зв’язок між вживанням розчинної кави та підвищеним ризиком розвитку незворотного захворювання очей

Якщо ви надаєте перевагу розчинній каві, можливо, настав момент переосмислити цей вибір. Нове дослідження виявило шокуючий зв’язок між споживанням розчинної кави та різким зростанням ризику розвитку вікової макулярної дегенерації (ВМД) — серйозного очного захворювання, що часто призводить до незворотної сліпоти. Про це повідомляє New York Post.

Особливо ризикують ті, хто має певну генетичну схильність — у таких людей ймовірність розвитку так званої сухої форми ВМД, яка є найпоширенішою і наразі невиліковною, може зрости аж на 700%.

В рамках дослідження вчені проаналізували дані понад 500 000 учасників із британського Біобанку. Згідно з результатами, вживання розчинної кави на фоні генетичної вразливості в сім разів збільшує ризик виникнення сухої ВМД.

"Генетичний збіг дає підстави припускати існування спільних біологічних або метаболічних механізмів, які пов’язують розчинну каву з розвитком сухої форми макулярної дегенерації", — зазначив доктор Сівей Лю, дослідник з офтальмологічного відділення шпиталю Шиян Тайхе при Медичному університеті Хубей (Китай).

За його словами, ці дані відкривають нові перспективи у розумінні причин виникнення хвороби та можуть стати основою для персоналізованих стратегій профілактики, зокрема через зміну способу життя на основі генетичного профілю.

Суха ВМД вражає макулу — ділянку сітківки ока, що відповідає за чітке центральне бачення. У міру розвитку хвороби людина може бачити розмиті плями, мати труднощі з читанням і навіть повністю втратити зір.

Попри те, що деякі фактори ризику, як-от вік або спадковість, змінити неможливо, спосіб життя — включно з харчуванням, фізичною активністю та звичками — відіграє ключову роль у профілактиці. Тепер до цього переліку варто додати і вид кави, який ви обираєте щодня.

На думку доктора Лю, ВМД — провідна причина втрати зору серед людей похилого віку в розвинених країнах, і тому виявлення контрольованих факторів має вирішальне значення для збереження якості життя та функціональності зору.

Дослідники наголошують: коли йдеться про здоров’я очей, усі види кави не однакові — і це питання вимагає подальших вивчень.

Як вже писали "Коментарі", кава – це популярний напій, який з одного боку корисний для організму, з іншого — шкідливий. Хоча помірне споживання кави може мати деякі переваги, надмірне вживання може завдати шкоди певним органам.