Зелений чай більше не панацея: названо 5 напоїв з рекордним вмістом антиоксидантів

Зелений чай відомий своїми цілющими властивостями, однак існують напої, що містять ще більше антиоксидантів.

Хоча зелений чай давно вважається напоєм із потужними антиоксидантними та протизапальними властивостями, які захищають клітини від ушкоджень і знижують ризик хронічних хвороб, наукові дані показують: він не єдиний, хто заслуговує на увагу. Існує чимало інших напоїв, які не лише не поступаються, а й перевершують зелений чай за концентрацією корисних сполук. Розповідаємо про напої з найвищим вмістом антиоксидантів і їхній вплив на здоров’я.

Рейтинг антиоксидантних чаїв:

1. Білий чай

Завдяки мінімальній обробці білий чай зберігає максимум корисних речовин — катехінів та поліфенолів, які підтримують здоровий обмін речовин, знижують рівень шкідливого холестерину та запобігають захворюванням печінки. Він також позитивно впливає на здоров’я кісток і суглобів.

2. Чай з гібіскуса (розела)

Яскраво-червоний настій гібіскуса багатий на антоціани й флавоноїди, що знижують запалення, артеріальний тиск та рівень холестерину. Також має м’яку антибактеріальну дію, допомагає ниркам і може регулювати рівень цукру в крові.

3. Фіолетовий чай

Цей унікальний чай з Кенії містить комбінацію антоціанів та катехінів, має сильну антиоксидантну дію та сприяє зниженню рівня цукру й холестерину. Дослідження показують, що він позитивно впливає на кишкову мікрофлору та метаболізм.

4. Ройбуш

Безкофеїновий південноафриканський чай із природним солодкуватим смаком, багатий на аспалатин і нотофагін — антиоксиданти, що допомагають регулювати рівень глюкози та підтримують роботу нирок. Також сприяє кращому сну та зниженню стресу.

5. Матча

Концентрована форма зеленого чаю, яка містить у кілька разів більше EGCG — головного антиоксиданту. Підтримує роботу мозку, зменшує тривожність, захищає серцево-судинну систему та потенційно має протиракові властивості.

Як вже писали "Коментарі", багато хто звик вичавлювати чайний пакетик у чашку, вважаючи, що це підсилює смак напою. Однак фахівці з харчової безпеки застерігають: ця, здавалося б, безневинна дія може не лише погіршити смак, а й завдати шкоди здоров’ю.