За останні 10 років українці стали набагато менше їсти: як змінилося споживання продуктів харчування (фото)

2020 рік змусив "затягти паски" багатьох наших співвітчизників

За останні 10 років українці стали набагато менше їсти. Такі висновки можна зробити, проаналізувавши дані Державного управління статистики (дивись Таблицю 1). В середньому за минулий рік, українці щомісячно вживали 19 яєць на 1 людину, 18,9 кг молока та молочних продуктів, 5,2 кг м'яса і м'ясапродуктів, 1,4 кг риби, 2,4 цукру, 8 кг хліба, тощо. Причому, рівень споживання основних продуктів харчування у "доковідному" 2019 році був вищий, ніж в "карантинному" - 2020-му. Так що під час обмежень і локдаунів, українці не тільки стали менше заробляти і відвідувати ресторани та кав'ярні, але й менше їсти.

За останні 10 років українці стали лише на 2% більше споживати м'яса, за іншими позиціями спад. Так на 2% менше ми вживаємо молока та молочних продуктів, на 5% - яєць, на 28,5% - риби та рибопродуктів, на 20% - цукру, на 28,5% - олії та рослинних жирів, на 22% - картоплі, на 8,4% - овочів та баштанних культур, на 14% - хліба і хлібних продуктів. А ось споживання фруктів, ягід, горіхів та винограду залишилося на рівні 2010 року - 3,7 кг на місяць!

Як можна оцінити ці цифри? З одного боку можна сказати, що українці стали менш заможними і тому, наслідуючи заклики екс-міністра соцполітики Андрія Реви стали таки "менше їсти", з другого - міняється структура харчування українців - воно стає більш здоровим, в ньому менше споживаються швидкі і прості вуглеводи (цукор, картопля, хліб, тощо), а також жири, при цьому не падає рівень вживання білків тваринного походження та фруктів-ягід з горіхами. Про це свідчить динаміка падіння цукру, картоплі і хліба, яка зменшувалася щорічно. А ось по іншім продуктам були свої регіональні піки. Так, саме у 2020 році українці стали найбільшими м'ясоїдами за десятиліття, а молоко і молочним продуктів вони найбільше споживали у 2013-2014 роках - понад 20 кг за місяць. Овочами та баштанними культурами населення найбільше ласувало у 2012 році - понад 10 кг щомісячно, а фруктами, ягодами, виноградом та горіхами - у 2013-му.

Таблиця 1. Споживання продуктів харчування у домогосподарствах України у 2010-2020 роках, дані Держстату.


У 2021 році українці знову можуть переглянути свій споживчий кошик, із-за стрімкої дорожнечі цілого переліку продуктів харчування. Так вслід за різким подорожчанням в цьому році олії, українців чекає можливе повторне підвищення до майже 40 кг за десяток яєць, про що сповіщали "Коментарі".