Які поєднання продуктів шкідливі для мозку

Найшкідливішим виявилося поєднання обробленого м'яса і крохмалистих продуктів

Американські дослідники з'ясували, які продукти не можна поєднувати між собою, щоб не викликати порушення когнітивних здібностей. Про це повідомляє видання Medicall Press.

Вчені провели експеримент, участь в якому взяли 209 осіб у віці 78 років, у яких була деменція і 418 чоловік, того ж віку, у яких її не було. Експерти проаналізували список продуктів, які вони найчастіше вживали і в якому поєднанні. Також добровольці проходили кожні 2-3 роки медичні огляди.

Дослідники використовували дані з опитувальника по раціону харчування, щоб порівняти, які продукти часто вживали пацієнти з деменцією і без неї. Результати дослідження показали, що розвиток деменції (погіршення пам'яті та розумових здібностей, - прим. авт.) спостерігалося у добровольців, які на сніданок їли перероблене м'ясо і крохмалисті продукти: картоплю, квасолю, сочевицю, а також тістечка і печиво.

У інших учасників, які їли таку ж кількість м'яса, але поєднували його з більш здоровими продуктами, наприклад, овочами або морепродуктами, був менший ризик розвитку нейродегенератівного захворювання.

Експерти говорять, що в цілому, у людей без деменції, був більш різноманітний раціон харчування, який складався з "правильних" продуктів: овочів, фруктів, м'яса птиці та іншого. Вони вважають, що здорове харчування може бути відмінним способом запобігання захворюванню.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що деякі продукти не можна одночасно приймати з медичними препаратами. Які поєднання можуть зашкодити?