Як перевірити якість сиру в домашніх умовах

Експерти розповіли, за допомогою яких способів можна перевірити якість сиру в домашніх умовах

Сир є одним з найпопулярніших і корисних молочних продуктів. Але, на жаль, недобросовісні виробники часто замість якісного сиру підсовують покупцям підробку. Як же навчитися їх відрізняти?

Експерти кажуть, що існують різні види фальсифікацій сиру. Наприклад, асортиментна полягає в підміні одного сорту молочного продукту іншим, а кількісна передбачає фальсифікат сиру по масі - відхилення ваги більше допустимої норми. Ще є якісна - це порушення рецептури шляхом заміни молочних білків, недотримання пропорції компонентів і технологічних режимів. Також покупцям можуть надавати неправдиві дані про продукт (інформаційна фальсифікація), коли підроблена дата реалізації чи підробка сертифіката безпеки.

Щоб визначити натуральний сир від підробки, експерти рекомендують звернути увагу на наступні ознаки:

- Якщо у вашого сиру занадто яскравий відтінок або він нерівномірний, то є підозра, що в його складі надлишок барвника (за винятком декількох сортів).

- Відріжте тонку скибочку і зігніть під прямим кутом. Тріщини, якщо вони з'явилися на сирі, свідчать про присутність сухого молока і рослинних жирів.

- Придавіть відрізаний шматочок. Якщо виділяється багато масляної рідини, жирність підвищена рослинною олією.

- Залиште скибочку на кілька днів на відкритому повітрі. Підробка потріскається, а на її поверхні виступлять краплі олії.

Нагадаємо, молоко і молочні продукти є лідерами серед продуктів-фальсифікатів на українському ринку. Особливо часто підробляють вершкове масло.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, як визначити підроблену червону ікру: три способи.