Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Вплив харчових барвників на організм людини
commentss НОВИНИ Всі новини

Вплив харчових барвників на організм людини

Дослідження підтверджують, що штучні харчові барвники можуть негативно впливати на поведінку дітей

6 листопада 2020, 15:10 comments1777
Поділіться публікацією:


Вплив харчових барвників на організм людини

Фото: kondishop

Кілька десятиліть тому штучні харчові барвники не були проблемою для більшості сімей. Звичайно, люди їли яскраво-рожеве полуничне морозиво, але не кожен день. Остання оцінка харчових барвників, споживаних дітьми в США, показала, що кількість зросла з 12 міліграмів на день на одну дитину в 1950 році до 68 міліграмів на день у 2012 році. Українські цифри, ймовірно, будуть схожими.

Понад 40 років тому доктор Бен Файнгольд, педіатр-алерголог, припустив, що деякі інгредієнти в продуктах харчування, такі як саліцилати, штучні барвники та штучні ароматизатори, можуть вплинути на поведінку дітей. Але його дослідження не було прийнято науковим співтовариством, так і його теорія про зв'язок з гіперактивністю.

Подальші дослідження, однак, показали, що претензії доктора Файнгольд дійсно мають підставу. Інтерес до цієї області виник, коли все більше і більше дітей діагностувалися з різними поведінковими проблемами, такими як синдром дефіциту уваги і гіперактивності.

Сьогодні вже три окремих великих огляди досліджень дійшли до висновку, що барвники можуть викликати гіперактивність або СДУГ-симптоми у чутливих дітей. Інше дослідження, опубліковане в британському журналі Lancet, довело зв'язок між харчовими добавками і гіперактивною поведінкою у дітей. Для дослідження було відібрано дві різні вікові групи — 3-х літніх і 8-9-річних дітей. Висновком стали результати, які показали, що штучні барвники, зокрема бензоат натрію, призводять до збільшення гіперактивності у всіх учасників дослідження обох вікових груп.

В Європейському Союзі продукти, які містять певні барвники, повинні носити попереджувальне маркування про те, що даний продукт може негативно впливати на активність і увагу дітей. На відміну від ЄС, в Україні виробники мають можливість дати небезпечному барвнику ім'я, або назвати загальним терміном "колір" і спокійно використовувати у виробництві. Попри всесвітні заборони, компанії з виробництва та продажу їжі у Великобританії, Європі та Україні продовжують заповнювати полиці супермаркетів продуктами, що містять ці сумнівні інгредієнти.

Якщо ви вважаєте, що ваші діти можуть бути схильні до негативного впливу харчових барвників і добавок, зверніться до постачальника, в міністерство охорони здоров'я, в службу захисту прав споживачів, щоб обговорити можливість усунення цих підозрілих інгредієнтів з продуктів харчування, що входять в дитячий раціон. Пам'ятайте, якщо ми будемо мовчати — нічого не зміниться!



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини