Вплив харчових барвників на організм людини

Дослідження підтверджують, що штучні харчові барвники можуть негативно впливати на поведінку дітей


Кілька десятиліть тому штучні харчові барвники не були проблемою для більшості сімей. Звичайно, люди їли яскраво-рожеве полуничне морозиво, але не кожен день. Остання оцінка харчових барвників, споживаних дітьми в США, показала, що кількість зросла з 12 міліграмів на день на одну дитину в 1950 році до 68 міліграмів на день у 2012 році. Українські цифри, ймовірно, будуть схожими.

Понад 40 років тому доктор Бен Файнгольд, педіатр-алерголог, припустив, що деякі інгредієнти в продуктах харчування, такі як саліцилати, штучні барвники та штучні ароматизатори, можуть вплинути на поведінку дітей. Але його дослідження не було прийнято науковим співтовариством, так і його теорія про зв'язок з гіперактивністю.

Подальші дослідження, однак, показали, що претензії доктора Файнгольд дійсно мають підставу. Інтерес до цієї області виник, коли все більше і більше дітей діагностувалися з різними поведінковими проблемами, такими як синдром дефіциту уваги і гіперактивності.

Сьогодні вже три окремих великих огляди досліджень дійшли до висновку, що барвники можуть викликати гіперактивність або СДУГ-симптоми у чутливих дітей. Інше дослідження, опубліковане в британському журналі Lancet, довело зв'язок між харчовими добавками і гіперактивною поведінкою у дітей. Для дослідження було відібрано дві різні вікові групи - 3-х літніх і 8-9-річних дітей. Висновком стали результати, які показали, що штучні барвники, зокрема бензоат натрію, призводять до збільшення гіперактивності у всіх учасників дослідження обох вікових груп.

В Європейському Союзі продукти, які містять певні барвники, повинні носити попереджувальне маркування про те, що даний продукт може негативно впливати на активність і увагу дітей. На відміну від ЄС, в Україні виробники мають можливість дати небезпечному барвнику ім'я, або назвати загальним терміном "колір" і спокійно використовувати у виробництві. Попри всесвітні заборони, компанії з виробництва та продажу їжі у Великобританії, Європі та Україні продовжують заповнювати полиці супермаркетів продуктами, що містять ці сумнівні інгредієнти.

Якщо ви вважаєте, що ваші діти можуть бути схильні до негативного впливу харчових барвників і добавок, зверніться до постачальника, в міністерство охорони здоров'я, в службу захисту прав споживачів, щоб обговорити можливість усунення цих підозрілих інгредієнтів з продуктів харчування, що входять в дитячий раціон. Пам'ятайте, якщо ми будемо мовчати - нічого не зміниться!