Відмовтеся від цих продуктів, щоб зберегти здоров'я серця

Названо продукти, вживання яких призводить до проблем із серцем

Вживання тваринних білків називали гарним вибором, однак для любителів м'яса є неприємна новина. Результати нового дослідження доводять, що раціон із високим вмістом білка може сприяти розвитку атеросклерозу, що призводить до проблем із серцем. Ризик збільшується, якщо понад 22% щоденних калорій надходять з білка тваринного походження.

Дослідники з Університету Піттсбурга виявили, що надлишок білка, зокрема амінокислоти лейцину, що міститься у тваринних продуктах, таких як м'ясо та яйця, запускає сигналізацію mTOR у макрофагах – ключових імунних клітинах, що беруть участь у формуванні артеріальних бляшок, пише видання Independent.

Однак думки експертів розділилися. У 2020 році експерти, за результатами дослідження, пов'язали дієти з високим вмістом білка з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань. А дослідження 2023 року не виявило статистично значущої різниці в серцево-судинних наслідках між дієтами з високим вмістом білка та стандартним вмістом білка. Однак рослинний раціон називають більш здоровим для серця.

Видання зазначає, що згідно з чинними дієтичними рекомендаціями, білок має становити від 10 до 35% добової норми калорій. При цьому нижню межу називають у близько 0,8 г на кг маси тіла.

“Американська асоціація серця також стверджує, що якість білка має вирішальне значення. Вона рекомендує вибирати рослинні білки, такі як квасоля, сочевиця, горіхи, насіння та жирна риба, багата на омега-3, обмежуючи при цьому споживання червоного та обробленого м’яса, а також насичених жирів”, - пише видання.

Дослідники з Гарварду також визнають, що значна залежність від тваринного білка може підвищити рівень холестерину та ризик смертності порівняно з рослинним білком.

Нагадаємо: портал “Коментарі” писав про ранні симптоми проблем із серцем.