Вчені вияснили, скільки чашок кави потрібно випивати щодня, щоб довше прожити

Якщо для вас кава – це маленька радість, не варто себе її позбавляти. Тим більше, що вона здатна не тільки підбадьорити і подарувати гарний настрій, а й продовжити вік

Хтось п’є каву літрами, а хтось відмовляє собі навіть в одній чашці, вважаючи, що вона шкодить здоров’ю. "Коментарі" знають, хто правий і якою повинна бути "правильна" доза.

Вчені вивчають плюси і мінуси кави вже багато років і щоразу знаходять якісь нові її властивості. Один з таких експериментів тривав 16 років: вчені десяти європейських країн спостерігали за близько 500 тисячами людей. І дійшли висновку, що кава не тільки позитивно впливає на роботу серця, але й знижує ризик смерті від цілого ряду захворювань.

До експерименту залучали осіб старше 35 років, у яких не було серцево-судинних проблем. Їх розділили на три групи: одна випивала на добу максимум три чашки кави, друга – більше трьох, а третя взагалі не вживала цього напою. В процесі дослідження аналізувалося, як змінюється стан здоров’я кожного, враховуючи всі можливі фактори – починаючи з віку, соціально-економічного становища і закінчуючи шкідливими звичками.

Виявилося, що найкраще серце працює в тих, хто випиває до трьох чашок кави в день. У представників першої групи серцево-судинні захворювання зустрічаються на 17%, а у інсульти – на 21% рідше, ніж у людей з інших груп. Набагато стійкіші вони й до захворювань органів травлення та кровоносної системи.

Дослідження вчених з інших країн доповнюють вищезгадане. Китайські науковці виявили, що той, хто п’є каву в розумних кількостях, ризикує отримати хворобу печінки на 20% менше, ніж той, хто від неї взагалі відмовився. А шанс померти від хронічного захворювання знижується майже на 50%.

Американські вчені виявили, що рівень смертності від онкологічних захворювань, проблем з нирками та органами дихання на 12% нижче серед тих, хто випиває щодня хоча б чашку кави. У кавоманів (три чашки на добу) ризик смерті від тих самих хвороб знижується вже на 18%.

Поки що науковці не можуть пояснити, як саме "працює" кава. Говорять тільки про те, що у любителів цього напою структура серцевого м’язу виглядає здоровішою, аніж у тих, хто від нього відмовляється. Очевидно, цим потрібно завдячувати антиоксидантам, які захищають клитини організму від токсинів і запалення. До речі, в рейтингу продуктів, які містять антиоксиданти, кава займає 36 місце – слідом за ягодами та спеціями.

Якій каві ви віддаєте перевагу – з кофеїном чи без, розчинній чи заварній – немає різниці. Всі її варіанти майже однаково корисні. А ложечка цукру збільшує шанси на довголіття.