В яких овочах виявилося більше шкоди, ніж користі

Деякими овочами краще не зловживати

Овочі повинні становити половину здорового раціону, тому що містять багато вітамінів і цінних мікроелементів, які потрібні організму для правильної роботи. Але не всі овочі однаково корисні. Дієтологи розповіли, вживання яких продуктів краще обмежити.

Картопля

Цей овоч дуже часто з'являється на нашому столі, тому що смачний і простий у приготуванні. Але у фахівців до нього багато питань, зокрема через соланін і крохмаль, які входять до його складу. Нутриціолог Тамара Крамченінова розповіла, що крохмаль становить близько 80% всіх сухих речовин бульби, якщо картоплю довго зберігати, то частина крохмалю розпадається на прості вуглеводи. Якщо вживати картоплю кожен день, то можна швидко набрати зайві кілограми.

Крім того, в шкірці цього овочу може вироблятися соланін - це речовина негативно впливає на нервову систему. Дієтолог Ірина Бородіна зазначила, що купувати зелену картоплю ні в якому разі не можна, тому що в ній багато соланіну, а через нього можна отримати отруєння.

Помідори

У цьому овочі міститься багато вітаміну С, В, а також кальцію, магнію, калію, але найголовніша його цінність в лікопіні - потужному антиоксиданті, який запобігає розвитку багатьох захворювань. Але дієтолог Ірина Торопигіна зазначила, що попри велику користь для здоров'я, в "магазинних" помідорах може міститися багато нітритів і інших шкідливих речовин. Крім того, томати з обережністю потрібно вживати людям, у яких виразка шлунка, гастрит з підвищеною кислотністю, тому що вони здатні подразнювати слизову. А ще в помідорах міститься багато солі, яка розпалює апетит.

Баклажани

Спеціаліст Ірина Бородіна каже, що в м'якоті цього овочу може міститися багато шкідливих речовин, які стимулюють збільшення кількості щавлевої кислоти в організмі, яка може стати причиною каменів в нирках. Якщо у вас холецистит, артрит або низький рівень заліза в організмі, тоді перед вживанням баклажанів варто проконсультуватися з лікарем.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, який овоч визнаний суперпродуктом.