ТОП-8 способів відновитися після лікування антибіотиками

Лікар перелічила продукти, які слід вживати тим, хто відновлюється після антибіотиків

Якщо ви пройшли лікування антибіотиками, то після слід підтримати свій організм. Для цього необхідно, зокрема, вибудувати правильний раціон харчування. Про їжу, яку обов’язково вживати після курсу антибіотиків, розповіла лікар-дієтолог Оксана Скиталінська "УП. Життя".

Лікар рекомендує вживати їжу, яка збільшить адаптаційні можливості організму, розумову та фізичну працездатність. Такі продукти мають містити:

1) Вітамін Е та фосфоліпіди – для захисту клітини від впливу токсичних речовин, утворення інтерферону та імуноглобулінів (антитіл) в організмі. Містяться у зварених нам’яко яйцях, трісці, скумбрії, суміші нерафінованих олій (оливкової, пророщеної пшениці та сезамової).

2) Вітамін С – для знешкодження токсинів, вірусів і бактерій, досягнення протизапального та антиалергічного ефекту. Містяться у настої шипшини, мороженій чорній смородині та вишні, зелені петрушки, свіжій та квашеній капусті.

3) Каротиноїди – для покращення стану слизової шлунка, кишківника та органів дихання. Містяться у моркві, гарбузі, перцю червоному та жовтому, куразі, горобині чорній, обліписі, якісній томатній пасті.

4) Вітаміни В – для активізації синтезу гемоглобіну, покращення стану крові та здатності печінки до детоксикації, відновлення роботи нервових клітин, нейтралізації вільних радикалів. Містяться у рисових і пшеничних висівках, печінці, яйцях, сирому шпинаті, броколі, субпродуктах, гороху, квасолі, горіхах волоських, фундуку, крупах, серці, кисломолочних, капусті та зелені.

5) Амінокислоти – для утворення імунних клітин, видалення вірусів та бактерій, відновлення організму після виснажливої втоми, захисту клітин печінки та головного мозку від інтоксикації. Містяться у нежирному неміцному бульйоні на курятині або телятині, молочній сироватці, жирному кисломолочному сирі та 30% сметана, спаржі, соєвих ростках та соєвих продуктах, птиці, яйцях, нежирній свинині, цибулі, часнику, броколі.

6) Коензим Q10 – для зменшення наслідків гіпоксії, енергії клітинам та відновлення м’язової сили та стану нервової системи. Містяться у серці, печінці, шпинаті, арахісі.

7) Рослини, ягоди та коренеплоди, які мають антигіпоксантні та антиоксидантні властивості – кропива, липа, овес, горобина, листя чорної смородини, імбир, калина звичайна, кардамон, куркума, селера, чорниця, цикорій.

8) Пребіотики – для стимулювання росту корисних мікроорганізмів в товстому кишківнику. Містяться у цибулі, часнику, корені цикорію, топінамбурі, вівсяній крупі, охолодженій вареній картоплі та зеленому банані.

Раніше лікар-гастроентеролог розповіла, як правильно приймати антибіотики.