Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Що робити, якщо випадково з'їв продукт з пліснявою
commentss НОВИНИ Всі новини

Що робити, якщо випадково з'їв продукт з пліснявою

Перед вживанням необхідно оглянути продукт

16 лютого 2021, 16:15
Поділіться публікацією:

При неправильних умовах зберігання продукти можуть швидко зіпсуватися і на них утворюється цвіль. Звичайно ж, вона неїстівна, але буває так, що випадково з'їдаєш або відкушуєш зіпсований продукт. Наскільки це небезпечно і що робити в такому разі?

Що робити, якщо випадково з'їв продукт з пліснявою

Цвіль на продуктах / Foto: Shutterstock

Експерти кажуть, що цвілеві гриби бувають різні. Основна їх небезпека в тому, що вони виділяють токсичні з'єднання. Наприклад, горіхи та насіння вражає Аспергилл паруючий — він виділяє небезпечні для людини речовини, які можуть спровокувати серйозні захворювання.

А ось токсин Т-2, який виробляється деякими різновидами цвілі Fusarium може привести до агранулоцитозу — патологічного стану, при якому спостерігається зниження рівня лейкоцитів. Це робить організм більш сприйнятливим до бактерій і вірусів.

Також експерти розповіли, що цвіль розмножується, поширюючи свої спори по повітрю. При попаданні в легені, вони можуть викликати порушення дихальної системи та інші неприємні наслідки. Тому, якщо після з'їденого шматка зіпсованого продукту ви відчули нездужання і погіршення самопочуття, слід звернутися до лікаря.

Але пам'ятайте, що при попаданні цвілі в організм, в першу чергу, потрібно нейтралізувати токсини, наприклад, випивши активованого вугілля (1 пігулка  на 10 кг ваги). Також постарайтеся пити багато рідини, щоб токсини швидко вийшли з організму.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, чим небезпечна цвіль у квартирі і як від її позбутися. Варто пам'ятати, що чим раніше ви почнете боротьбу з нею, тим менше проблем вона завдасть вашому здоров'ю та дому.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини