Серцю загрожують великі проблеми: експерти нажахали правдою про популярну дієту
Нове дослідження виявило, що інтервальне голодування може негативно впливати на здоров’я серця.
Низка сучасних досліджень свідчить, що подовжене інтервальне голодування може позитивно впливати на загальний обмін речовин, активізувати процеси регенерації клітин і навіть сприяти довголіттю. Водночас експерти в галузі дієтології застерігають: такий підхід до харчування не є універсальним рішенням і може становити небезпеку для осіб із хронічними або супутніми захворюваннями.
Суть інтервального голодування полягає у зменшенні вікна прийому їжі — зазвичай до восьми годин на добу, в той час як решту 16 годин організм перебуває без надходження калорій. Існують й інші моделі, наприклад система 5:2, коли протягом двох днів на тиждень споживається значно менше калорій, ніж у решту п’ять днів.
Втім, не всі результати досліджень однаково оптимістичні. Один із масштабних аналізів за участю понад 19 тисяч дорослих виявив, що люди, які вживали їжу в межах менш ніж восьмигодинного періоду, мали удвічі вищу ймовірність смерті від серцево-судинних хвороб порівняно з тими, хто їв у проміжку 12–14 годин. Це може свідчити про зв'язок між надмірним обмеженням у харчуванні та ризиком виникнення інфарктів або інсультів.
За словами ендокринолога Анупа Місри, інтервальне голодування, незважаючи на потенційні ризики, демонструє і помітні переваги: зменшення маси тіла, покращення чутливості до інсуліну, зниження артеріального тиску, покращення показників холестерину та протизапальний ефект.
Як вже писали "Коментарі", тривала робота за екраном комп’ютера чи смартфона може призводити до навантаження на очі, сухості, розмитого зору та навіть головного болю. Один простий прийом, який займає лише 20 секунд, може допомогти зменшити цифрову втому очей. Цей метод легко застосувати будь-де — вдома, на роботі чи в дорозі.