Що відбувається з мозком, коли ви п'єте один келих вина

Група міжнародних дослідників вивчила зв'язок між вживанням алкогольних напоїв та структурою мозку

Алкогольні напої негативно відбиваються на роботі організму, особливо при регулярному вживанні. Вчені зі США, Швейцарії та Нідерландів вирішили вивчити зв'язок між структурою мозку та вживанням спиртного.

Дослідники зазначили, що зловживання алкоголем може призвести до атрофії головного мозку та втрати нейронів. Але наскільки негативно на мозковій активності позначаються нечасті та малі дози спиртного, експерти так і не відповіли.

Проте вчені провели експеримент, у якому взяло участь 36 тисяч британців. Вони заповнили анкету, де розповіли, скільки випивають спиртного на тиждень і зробили МРТ-сканування мозку. Потім ці знімки порівняли із зображеннями типового старіючого мозку, враховуючи вік і стать людини, а також його пристрасть до куріння, генетичне походження і навіть розмір голови.

Дослідження показало, що навіть пляшка пива або 300 мл вина щодня можуть почати скорочувати загальний обсяг мозку. І чим більше ви п'єте, тим більше цей стан посилюється. Наприклад, мозок 50-річної людини, яка вживає щодня пляшку пива або 200 мл вина протягом місяця, виглядав на 2 роки старше, ніж у того, хто випивав половину цієї дози. А у тих, хто вживав щодня по три порції алкоголю на день, мозок "виглядав" старше на 3,5 роки.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що питання про те, як швидше вивести алкоголь з організму, хвилює не лише любителів спиртних напоїв. У цьому виникає потреба і в тих, хто п'є під впливом обставин. Отже, що для цього треба робити? Які засоби можуть допомогти у цій ситуації?