Що їсти перед іспитами - поради для учасників ЗНО

Правильне харчування допоможе ефективно навчатися, залишатися спокійним та бути максимально продуктивним на ЗНО

Зараз майже кожен випускник хвилюється та готується до ЗНО. Проте як допомогти своєму організму засвоїти всю необхідну інформацію та бути максимально ефективним в день екзаменів. В цьому допоможе правильне харчування. Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська розповіла на своїй сторінці в Facebook, що потрібно їсти, щоб отримати всі необхідні речовини для продуктивної роботи мозку.

На думку дієтолога, найголовніше, щоб їжа була смачною. Тоді у випускника підійметься настрій і він буде позитивно налаштований на навчання та екзамени екзамену.

Окрім того, їжа повинна бути корисною та містити білок з усіма 20-ма амінокислотами, які забезпечують хорошу роботу мозку. Тож потрібно вживати достатню кількість яєць, нежирного м'яса, риби, кисломолочних продуктів.

Варто вживати продукти, в яких міститься глутамінова кислота. Це нежирний неміцний бульйон, нежирне м'ясо. Тож легкий супчик - це найкращий корисний для мозку обід.

Якщо ж не вживати достатню кількість глутамінової кислоти, в людини розвивається стан напруги, тривожності. Це відповідно зменшує ефективність під час екзаменів.

Ще одна важлива частина раціону - яйця. Проте варто варити їх нам'яко, щоб жовток залишався рідким.

Щоб пам'ять нормально функціонувала, варто поповнювати запаси вітамінів С, РР, а також магнію, заліза та цинку. Частина з цих елементів синтезую дофамін і серотонін, які покращують настрій та роботу пам'яті. Тому до раціону потрібно додати ягоди, капусту свіжу, зелену цибулю, перець, цитрусові, а також нежирне варене/тушковане м'ясо.

Варто не забувати про омега-3 жири - вживати рибу, горіхи, насіння льону, риб'ячий жир.

І щоб точно успішно скласти екзамени, додайте до правильного харчування щоденні фізичні навантаження та обов'язковий 8-годинний сон.

Також сайт "Коментарі" раніше повідомляв про простий спосіб забезпечити дитині повноцінне харчування.