Салатна вода: чому її вважають засобом від безсоння

Як приготувати напій з листя салату, який завойовує популярність в TikTok і допомагає боротися з безсонням

Якщо медитація, рахунок ягнят або гаряча ванна не допомагає вам зануритися в сон, тоді скористайтеся новим засобом від безсоння - салатною водою, яка завойовує популярну мережу TikTok.

Місцеві блогери пропонують заливати листя зеленого салату окропом і своєрідну настоянку з них пити замість трав'яного чаю. Все, що вам потрібно, як запевняють інфлюенсери - це промити кілька листя салату ромена, помістити їх в стакан, залити окропом і дати їм настоятися. За десять хвилин ця чаша з теплою зеленню в ваших руках повинна зняти напругу, розслабити й допомогти благополучно віддатися в обійми сну.

Як пояснюють експерти, новий wellness-тренд, швидше за все, бере початок з дослідження, проведеного корейськими вченими у 2017 році, яке було опубліковано в журналі Food Science and Biotechnology. Його результат виявив, що салат ромен дійсно має розслаблюючий ефект. Однак, слід мати на увазі, що це дослідження проводилося тільки на мишах, і його ефективність на вплив людського організму точно не виявлена. Однак і не заперечує його потенційний вплив.

Наука каже, що лактуцин і лактукопікрін - так звані фітохімікати або сполуки, які містяться в рослинах, зокрема в салаті, і є активними інгредієнтами, оскільки вони мають знеболюючий ефект, подібний ібупрофену, а також заспокійливу дію. І в деякій концентрації, екстракти, які містять лактуцин, дійсно можуть сприяти швидкому засипанню і глибокому сну.

Якщо ви все ж зважились перевірити на собі релакс-ефект салатної води, просто переконайтеся, що ви використовуєте салат ромен (обирайте переважно зелені листя, хоча червоні теж містять необхідні речовини, проте в меншій кількості), оскільки, вміст лактуцину та лактукопікрину в ромені вищий, ніж в іншій зелені.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, чим шкідливе безсоння і як з ним боротися.