Повторне розігрів цієї популярної каші може сильно нашкодити: про це мало хто знає

Повторне розігрівання рису може сильно зашкодити вашому організму.

Багато хто вважає рисову кашу однією з найбезпечніших та найкорисніших страв. Однак, повторне розігрів цієї крупи може нести приховану шкоду для здоров'я.

Дженніфер Дж. Квінлан, доктор філософії, харчовий мікробіолог та професор кафедри наук про харчування в Університеті Дрекселя у Філадельфії, штат Пенсільванія, говорить, що сирий рис часто містить бактерію Bacillus cereus. Вона утворює суперечки, які можуть вижити після нагрівання та приготування їжі. Фактично високі температури можуть "розбудити суперечки".

Коли варений рис стоїть за кімнатної температури, суперечки можуть проростати і виробляти термостійкі токсини. Тому повторне нагрівання рису, який простояв кілька годин, не зробить його знову безпечним.

Bacillus cereus також можна знайти в ґрунті та рослинах. Він може забруднювати різні продукти, крім рису, включаючи м'ясо, рагу та підливи.

Часто люди готують велику партію рису і дають їй охолонути, перш ніж поставити в холодильник, але це збільшує ризик харчового отруєння.

На сайті Medical new stoday йдеться, що незбалансоване нагрівання, особливо в мікрохвильовій печі, може призвести до холодних ділянок, в яких бактерії залишаються живими або токсичними.

Часте розігрівання також сприяє кристалізації крохмалю - це робить рис важчим для перетравлення, може спричинити здуття або дискомфорт у животі.

За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), скільки суперечки виділяють токсини за кімнатної температури, найбезпечніше є рис відразу після приготування або швидко охолоджувати його при температурі 15 градусів або нижче. Навіть тоді він залишається придатним лише кілька днів.

Не варто залишати їжу на вулиці більше ніж на дві години. Якщо ви берете рис на спільну вечерю або купуєте їжу на винос, використовуйте холодильник, особливо у спекотну погоду.

На сайті Healthline йдеться, що до основних ознак отруєння рисом відносять: нудота та блювання – з'являється приблизно через 30 хвилин – 6 годин після вживання. Можуть супроводжуватись діареєю або без неї

кишкова (діарейна) форма – зазвичай проявляється через 6-15 (іноді до 16) годин. Включає розріджений стілець, судоми в животі, рідше – нудоту чи блювоту

За таких симптомів необхідно чим швидше звернутися до лікаря.

Читайте також на порталі "Коментарі" - каша, схожа на клей: у мережі показали, чим нібито годують нацгвардійців у Запоріжжі.