Помідори не такі корисні, як усі вважають: кому небезпечно вживати продукт
Помідори можуть бути небезпечними для деяких людей: топ загроз
Помідори – це популярний овоч, багатий на вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Однак, деяким людям не варто його вживати через високий вміст кислоти, соланіну тощо. Портал “Коментарі”, повідомляє про потенційні ризики та протипоказання.
Люди з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (ГЕРХ). Помідори містять кислоту, яка може посилити симптоми ГЕРХ, такі як печія та відрижка. Людям з ГЕРХ слід обмежити вживання помідорів або повністю виключити їх з раціону.
Люди з синдромом подразненого кишківника (СПК). Ці овочі містять фруктозу, яка може викликати газоутворення та здуття живота у людей з СПК.
Люди з алергією на пасльонові. Помідори належать до родини пасльонових, до якої також входять картопля, баклажани та перець. У людей з алергією на пасльонові вживання помідорів може викликати алергічні реакції, такі як свербіж у роті, набряк губ та язика, а також кропив'янка.
Люди з нирковою недостатністю. Також цей овоч містить калій, який може накопичуватися в організмі людей з нирковою недостатністю.
Люди з подагрою. Помідори містять пурини, які можуть підвищити рівень сечової кислоти в крові.
Люди з аутоімунними захворюваннями. Деякі дослідження показують, що соланін, що міститься в помідорах, може посилити симптоми аутоімунних захворювань, таких як ревматоїдний артрит та системний червоний вовчак.
Щоб мінімізувати ризики від вживання помідорів, потрібно:
Очистити помідори від шкірки та насіння: Шкірка та насіння помідорів містять більше соланіну, ніж м'якоть.
Вибирати стиглі помідори: Стиглі помідори містять менше соланіну, ніж недозрілі.
Обмежити порції: Не вживати понад 1-2 помідорів на день.
Консультуватися з лікарем: Якщо у вас є хронічні захворювання, проконсультуйтеся з лікарем перед вживанням помідорів.
Нагадаємо, портал “Коментарі” писав, кому небезпечно вживати яблука.