Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Питання до дієтолога: чи дійсно клітковина настільки важлива для дітей
commentss НОВИНИ Всі новини

Питання до дієтолога: чи дійсно клітковина настільки важлива для дітей

Введення волоконної їжі в раціон дитини не тільки позитивно впливає на її здоров'я, але і допомагає запобігти багатьом хворобам у майбутньому

3 лютого 2021, 12:51
Поділіться публікацією:

У минулому дієта, багата клітковиною, прописувалась виключно для дітей, які страждають проблемами порушення травлення. Сьогодні дослідження показують, що клітковина набагато більше впливає на організм, аніж вважали раніше.

Питання до дієтолога: чи дійсно клітковина настільки важлива для дітей

Овочі та фрукти. Фото: sportpriority.com

Їжа з високим вмістом клітковини забезпечує захист від таких захворювань, як високий кров'яний тиск і діабет 2 типу. Волоконно-заповнені продукти також сприяють зростанню здорових бактерій у кишечнику і забезпечують більш легке управління вагою.

Багато продуктів містять суміш двох видів клітковини — розчинні та нерозчинні. Але деякі з них переважно першосортні джерела одного або іншого.

Нерозчинні волокна, знайдені в хлібних продуктах, таких як пшеничні висівки, сприяють регулярності, але лише тоді, коли клітковина вступає в реакцію з водою. Тому, щоб споживання нерозчинних волокон було ефективним, необхідно також збільшити кількість споживання води, в іншому випадку це може призвести до запорів.

Розчинні волокна є сполуками, які містяться в бобових культурах, таких як квасоля і горох, насіння льону, цільне зерно — овес, жито і ячмінь, і фруктах і овочах, наприклад в яблуках і апельсинах.

Розчинні волокна можуть допомогти регулювати кількість цукру в крові, оскільки уповільнюють засвоєння вуглеводів. Результатом споживання клітковини також може бути знижений шанс відчувати почуття "голодної злості" — коли дитина голодна і, як наслідок цього є дратівливою. І діти, і дорослі звільняють організм від гормону стресу, коли рівень цукру в крові знаходиться на низькому рівні.

Підвищувати споживання клітковини необхідно поступово, щоб допомогти організму легше адаптуватися і уникнути зайвих газів.

Кілька порад для збільшення кількості споживання продуктів, багатих на клітковину:

- Оберіть цілі зерна злаків, що містять, щонайменше, чотири грами клітковини на порцію і хлібобулочні вироби, щонайменше, від двох до чотирьох грамів на порцію.

- Споживайте мінімум п'ять порцій овочів і фруктів щодня.

- Включіть у раціон броколі, моркву, шпинат (або інші темно-зелені трави).

- Додавайте горіхи та насіння в салати. Тримайте їх під рукою разом із сухофруктами, як суміш для здорового перекусу.

- Додавайте консервовані боби, квасолю, сочевицю і нут в салати, супи та соуси для макаронних виробів.

- Додавайте висівки (або вівсяні або пшеничні) або крихти зернового хліба в котлети, м'ясний рулет, начинку запіканки, а також використовуйте як заміну панірувальних сухарів під час приготуванні їжі.

Раніше "Коментарі" публікували простий спосіб забезпечити дитині повноцінне харчування.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини