Оливкова олія може знизити ризик захворювань і збільшити тривалість життя - дослідження

Дослідники рекомендують замінити інші види жиру оливковою олією

Дослідження, опубліковане в Journal of the American College of Cardiology, показало, що люди, які споживають більше половини столової ложки (7 грам) оливкової олії на день, мають менший ризик смерті від серцево-судинних захворювань, раку, нейродегенеративних захворювань та захворювань органів дихання. Про це повідомляє Fox News.

Дослідники також виявили, що люди живуть довше, якщо замінюють 10 грамів маргарину, вершкового масла, майонезу чи молочного жиру оливковою олією.

Для дослідження вчені на чолі з Мартою Гуаш-Ферре, старшим науковим співробітником Департаменту харчування Гарвардської школи громадського здоров’я TH Chan, проаналізували стан 60 582 жінок і 31 801 чоловіка.

На момент початку дослідження в 1990 році жоден з учасників не мав серцево-судинних захворювань або раку.

Кожні чотири роки стан учасників оцінювали за допомогою анкети, де запитували, як часто вони вживають певні види жирів і олій і які види олії використовують для приготування їжі.

Дослідники виявили, що учасники, які споживали більше оливкової олії, частіше були фізично активними, рідше курили, вживали більше фруктів і овочів.

У порівнянні з учасниками, які рідко або ніколи не вживали оливкову олію, було виявлено, що учасники, які споживали найбільше оливкової олії, мали "на 19% нижчий ризик серцево-судинних захворювань, на 17% нижчий ризик смертності від раку, на 29% нижчий ризик нейродегенеративних захворювань та на 18% нижчий ризик смерті від захворювань органів дихання", – йдеться у дослідженні.

Дослідження показало, що коли учасники замінювали інші жири, зокрема маргарин, масло, майонез і молочний жир, оливковою олією, ризик смерті був знижений на 8-34%.

"Наші результати підтверджують поточні дієтичні рекомендації щодо збільшення споживання оливкової олії та інших ненасичених рослинних олій", – сказав у прес-релізі Гуаш-Ферре, провідний автор дослідження.

Як повідомляли раніше "Коментарі", експерти назвали продукти, що здатні збільшити тривалість життя.