Названо приховану небезпеку популярного продукту: його купує кожна друга домогосподарка
Зараження зелені найчастіше трапляється, коли поле знаходиться в безпосередній близькості від тваринницьких ферм
Зелень у зручних пластикових упаковках – найчастіший продукт на полицях супермаркетів. На перший погляд вона може здатися чистою, свіжою та готовою до вживання. Але є низка моментів, дізнавшись про які ваша думка зміниться.
Ряд факторів у ланцюжку постачання можуть забруднити зелень патогенними мікроорганізмами, такими як кишкова паличка, листерія або сальмонела, які можуть призвести до захворювання, госпіталізації або навіть гірше.
Ніхто не миє окремо кожен лоточок розфасованої зелені. Зазвичай її мою великими партіями, що сприятиме поширенню хвороботворних мікроорганізмів.
Зараження може відбутися на різних етапах, перш ніж зелень у пакетах потрапить до охолодженої секції продуктів і, нарешті, до тарілки.
У польових умовах продукти можуть заражатись патогенними мікроорганізмами з таких джерел, як забруднена вода, дикі або домашні тварини, ґрунт або повітря. Кишкова паличка, сальмонела або листерія можуть бути занесені до посівів через забруднену зрошувальну воду із сусідніх тваринницьких ферм.
Ось тільки миття зелені будинку не робить її безпечнішою, оскільки вода не видаляє патогени. Попередньо вимиту зелень не слід повторно мити вдома, оскільки це може призвести до забруднення, якщо раковина, посуд, обладнання або руки того, хто готує, не будуть належним чином очищені або продезінфіковані.
Бактерії чи патогени неможливо побачити. Якщо зелень заражена хвороботворними мікроорганізмами, її неможливо виявити на вигляд, запах чи смак.
Якщо ви все ж таки віддаєте перевагу купувати зелень в пакетиках для зручності, слід вжити ряд запобіжних заходів: перевірте термін придатності, шукайте свіжу і постарайтеся мінімізувати перепади температури.
Читайте також на порталі "Коментарі" - ця зелень підлікує нерви: що можна приготувати з черемші.