"Люблю гарячіше": названі користь і шкода гострої їжі
Любителям гострої їжі обов'язково до прочитання
Ті, хто віддає перевагу східні спеції і гостру їжу, повинні знати, що кожен смак нашої їжі несе наслідки для нашого організму. Так, приміром, від гострої їжі куди складніше набрати вагу, ніж від солодкої, але є і ряд інших відмінностей перцю чилі від цукрового патоки.
Так, якщо гостра їжа є натуральною і спеції не мають хімічних домішок, то користь від гострої їжі така:
- Нормалізує кровообіг. Пекуча їжа розширює судини, зміцнює стінки капілярів і стабілізує тиск.
- Зводить до мінімуму ризик серцево-судинних патологій. Капсаїцин у складі гострої їжі знижує кількість "поганого" і підвищує рівень "хорошого" холестерину.
- Покращує травлення. Стимулює виділення шлункового соку. Нейтралізує спіралеподібні бактерії, які здатні спровокувати гастрит і виразку шлунка.
- Допомагає схуднути. Гостра їжа позбавляє людину від почуття голоду і бажання вживати солодку, солону і жирну їжу.
Що ж стосується шкоди, то тут наслідки можуть бути навіть незворотні, якщо вчасно не зупинитися:
· Провокує печію.
· Викликає неприємний стійкий запах з рота після вживання часнику, цибулі та інших продуктів зі специфічним ароматом.
· Порушує чутливість смакових рецепторів, а це загрожує втратою інтересу до страв без прянощів та приправ (вони здаються прісними).
· Загострює геморроидальне вузли із-за здатності капсаїцину не розпадатися в травній системі і викликати опіки запаленої тканини.