5 продуктів, які лікарі категорично не рекомендують на сніданок: якої шкоди вони завдають здоров’ю

Ідеальний сніданок у нашому розумінні і з точки зору дієтологів – не одне й те ж

Навіть найкорисніші продукти можуть завдати здоров’ю неабиякої шкоди, якщо вживати їх не тоді, коли треба

Швидкі сніданки (так званий корнфлекс). Солодкі кукурудзяні або вівсяні пластівці, шоколадні зернові пластівці, повітряний рис, гранолу полюбляють, перш за все, тому, що це швидко й зручно: насипав у тарілку, залив молоком, йогуртом чи кефіром – і ніякої мороки. Однак мало хто задумується про суттєвий мінус таких страв. У пластівцях багато цукру та простих вуглеводів, тому вони провокують підвищення рівня цукру в крові і інсуліну. За кілька годин він може різко впасти, організм почне вимагати "дозаправки" з високим вмістом вуглеводів. Тож переїдання і зайві калорії гарантовані. Виключення можуть становити хіба що цільнозернові пластівці, в яких відсутній цукор, але і їхня користь під великим питанням.

Фреш. Склянка свіжовичавленого апельсинового соку на сніданок – як в американських фільмах – здається нам чимось надзвичайно корисним. Так і є, але не на голодний шлунок. Коли в нього потрапляє така порція кислоти, вона порушує кислотний баланс і може викликати печію. В майбутньому це загрожує виникненням хвороб травної системи.

Фрукти. Та сама проблема, що й із фрешами – високий рівень кислотності, який провокує в найближчій перспективі печію, а в дальній – гастрит, виразку шлунку і алергію. Причому небезпеку становлять не тільки кислі фрукти. Скажімо, груша теж заборонений на сніданок плід – вона містить багато грубої клітковини, що негативно впливає на слизову пустого шлунку. В банані ні грама кислоти, зате багато магнію: натщесерце він швидко засвоюється, призводить до порушення калієво-магнієвого балансу і збільшує навантаження на серцево-судинну систему.

Овочі. Найчастіше це помідори й огірки. Перші найкращим антидепресантом.